Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

La Mesa del Parlament habilita un sistema per votar telemàticament al ple que permetria comptar el sufragi de Lluís Puig

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts habilitar un mecanisme per tal que els diputats puguin votar telemàticament al ple en situacions excepcionals. Aquesta mesura, que neix d’una proposta d’ERC d’aquest mateix dimarts, permetria per exemple comptar el vot de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, actualment exiliat a Bèlgica, després que el Tribunal Constitucional hagi tombat la possibilitat que el delegui en un altre membre del grup de Junts, com s’havia fet fins ara. ERC, però, ho veu com un sistema “transitori” mentre no es reforma el reglament de la cambra. El PSC registrarà una petició de reconsideració contra aquest acord.

Fonts parlamentàries han explicat que l’acord de la Mesa, decidit aquesta tarda, s’ha aprovat per majoria tot i el vot en contra dels dos membres del PSC –la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, i el secretari primer, Ferran Pedret– i que imita el procediment que es va emprar durant els mesos més durs de la pandèmia de covid-19, en què es permetia als diputats de votar a distància mitjançant una aplicació.

Publicitat

Aquesta vegada, però, es farà per correu electrònic i la Mesa comprovarà la veracitat del vot i la identitat del diputat mentre s’estudia si recuperar aquest aplicatiu. És un sistema que s’ha fet servir, asseguren les citades fonts, al Parlament Europeu. Abans, però, caldrà que el diputat interessat sol·liciti abans de cada ple aquest vot a distància i exposi les raons per les quals vol acollir-s’hi.

El resultat serà que al ple s’hi comptaran els vots emesos a l’hemicicle i s’hi sumaran, en cas que n’hi hagi, els emesos telemàticament, com ja es va veure durant el mandat de Roger Torrent com a president del Parlament durant l’any 2020.

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha expressat en roda de premsa que aquesta pot ser una opció per mantenir els drets i deures de Lluís Puig. “És diputat de ple dret i ha de tenir dret a votar perquè els seus drets romanen intactes”, ha apuntat Pellicer, que creu que cal buscar les maneres de “garantir-ne l’efectivitat”. Tanmateix, ha recordat que a la Comissió de Cultura Puig ja hi participa de manera telemàtica i que durant la pandèmia la cambra va funcionar telemàticament.

<strong>El PSC demana fer marxa enrere</strong>

El PSC-Units ja ha advertit que registrarà dimecres al matí una petició de reconsideració perquè la Mesa es faci enrere, ja que consideren que s’ha permès aquest vot telemàtic “transitori” per al cas concret de Puig i contravé la jurisprudència del TC. A més, creuen que no contribueix a defensar el prestigi del Parlament.

Fins ara Puig votava delegant el seu vot en la portaveu del seu grup parlamentari, Mònica Sales, i a les comissions ho feia intervenint-hi per videoconferència.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió