Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La Maria porta “el cant valencià al segle XXI” a l’àlbum ‘L’assumpció’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La cantant valenciana La Maria, nom artístic de Maria Bertomeu, va veure com li canviava la vida quan un vídeo on cantava una vella cançó d’Alcàsser ‘Arranquen vinyes’ es va fer viral a les xarxes al novembre del 2021. A partir d’allí, van començar a oferir-li concerts i va començar la seva popularitat i ara, quan ja ha passat més d’un any, publica el seu primer àlbum, ‘L’assumpció’ (Propaganda pel Fet!), on reflexiona sobre com li va canviar la vida aquella cançó. Vesteix musicalment el disc portant “el cant valencià i la música tradicional al segle XXI” acompanyada per música electrònica. En una entrevista a l’ACN, Bertomeu afirma que “la funcionalitat del disc és escoltar les melodies i compassos tradicionals i poder-los gaudir”.

El disc va néixer amb el tema ‘Arranquen vinyes’. “Va ser un canvi molt gran a la meva vida perquè d’un dia per altra vaig passar a que no em conegués ningú a fer concerts”. Això li va donar peu a tirar endavant el disc. ‘Arranquen vinyes’, explica, és “com un abans i un després de Crist” en la seva trajectòria. De fet, el disc narra la història de La Maria d’abans d’’Arranquen vinyes’ fins a la de després.

Publicitat

Bertomeu diu que en el passat quan portaven a dormir un infant li cantaven una cançó tradicional i feien música amb els instruments que hi havia per per casa. Ara, la cantant agafa aquella tradició però utilitzant els instruments que té al seu abast, els tecnològics i electrònics. El disc veu de la cultura popular valenciana unit a la música electrònica. “Si abans es feia música amb guitarres i elements com culleres de casa o cassoletes, avui tenim instruments com un ordinador”. Així, a nivell musical, el disc porta “el cant valencià al segle XXI amb els instruments d’avui dia”.

‘L’assumpció’ s’estructura en capítols o romanços amb les històries que li han anat passant a la compositora mentre s’ha anat formant com a músic i amb la gira que ha fet. L’àlbum comença des del ‘Sóc’, a ‘L’esclat’, ‘De ledicia’, ‘De mort’, ‘D’assumpció’ i ‘De transformació’. En total, el debut discogràfic està conformat per cinc peces pròpies, una adaptació d’’Arranquen vinyes’ i un pròleg i un epíleg amb un homenatge a les seves iaies Maria, que hi apareixen.  

La cantant d’Oliva nega que ‘L’assumpció’ sigui un disc amb moltes lletres perquè volien ser minimalistes i dir molt amb poc i que parlés més la música. “La funcionalitat del disc és escoltar sobretot les melodies i compassos tradicionals de fandangos, melismes i instruments a dia d’avui i poder-les gaudir. Nosaltres avui gaudim la música escoltant-la i ballant-la en un escenari i un concert”, afirma.

<strong>Influències i sonoritat pròpia</strong>

Entre els seus referents, cita Rosalía, Maria Arnal i la música tradicional, i explica que tot la inspiració van voler trobar una sonoritat pròpia. Bertomeu assegura que a ‘L’assumpció’ han fet el que han volgut, tant ella com el productor Tono Hurtado.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió