Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

La manresana Mosaics Martí rep el Premi Nacional d’Artesania 2021

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’empresa manresana Mosaics Martí ha rebut, aquesta tarda, el Premi Nacional d’Artesania 2021. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha estat l’encarregat d’entregar el guardó al copropietari de l’empresa, Albert Martí. En l’acte també s’ha guardonat a la dissenyadora tèxtil Sònia Benítez amb el Premi al Talent Jove; l’entitat Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) amb el Premi Prestigia; Arcovaleno Restauro amb el Premi Restaura; i el berguedà Oriol Baró pel seu projecte Liken Skis amb el Premi Emprèn. També s’han lliurat els guardons de l’edició de 2020, ajornats per la pandèmia.

El lliurament dels Premis Nacionals d’Artesania s’ha fet al Palau de la Generalitat i ha comptat amb la participació, telemàtica, del President del Govern, Pere Aragonès, confinat per la pandèmia. Durant la seva intervenció Aragonés ha posat en valor la tasca dels artesans afirmant que “l’artesania és patrimoni, cultura i crea referents que ens cohesionen com a societat”. Els guardons, ha dit, “són una bona manera de reconèixer la vostra professionalitat i la vostra aportació a la societat, perquè amb la vostra passió per la feina ben feta ens ajudeu a dissenyar i projectar un país dinàmic, singular, atractiu, proper i càlid”.

Publicitat

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha estat l’encarregat d’entregar els guardons. Abans de fer-ho ha volgut agrair als premiats la seva “contribució al país”. “Sou passat, present i futur”, ha subratllat, tot afegint que des de l’executiu continuaran “treballant per prestigiar l’artesania catalana, difondre i preservar el seu valor patrimonial, millorar-ne la competitivitat i augmentar-ne la presència internacional”.

<strong>Una empresa centenària</strong>

Albert Martí, net del fundador de l’empresa o actual copropietari, ha recollit el guardó que reconeix a Mosaics Martí com a Premi Nacional d’Artesania 2021. El negoci, que compta amb 108 anys d’història, és l’únic de tot Catalunya que crea mosaics hidràulics com al segle XIX. Amb el guardó l’executiu ha volgut posar de manifest la seva aportació en la recuperació del patrimoni arquitectònic modernista. De Mosaics Martí han sortit les rajoles per restaurar el paviment del Palau Güell, la Pedrera o la Casa Ametller de Barcelona.

Durant la jornada també s’ha entregat a la dissenyadora tèxtil Sònia Benítez el Premi al Talent Jove: Sònia Benítez Jiménez. De la seva trajectòria destaca el seu treball d’investigació i aplicació de la natura en la producció de peces tèxtils, generant una interrelació i un diàleg entre els boscos i la seva obra i aconseguint una plena immersió sensorial en l’entorn. La seva peça Komorebi, ha estat una de les 40 obres seleccionades, enguany, en la 12a edició dels Premis FAD d’Art, i ha format part de l’exposició ‘El millor disseny de l’any’.

Per la seva part, l’entitat Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) ha rebut el Premi Prestigia. Prodis té una llarga i exitosa trajectòria en la inclusió de persones amb discapacitats diverses, mitjançant la iniciativa històrica del Taller del Llibre, que té per objectiu elaborar productes d’enquadernació artesanal de qualitat i assolir la integració social, laboral i ocupacional d’aquest col·lectiu, oferint-los a través del Taller la possibilitat d’aproximar-se al món de la cultura i l’art i alhora assolir l’aprenentatge d’un ofici.

També s’ha reconegut la feina de l’empresa Arcovaleno Restauro amb el Premi Restaura. Dedicada a la conservació del patrimoni artístic i cultural, entre els seus treballs de restauració destaquen els que han realitzat a monuments del Patrimoni de la Unesco de Catalunya, com el Palau de la Música o la portalada del Monestir de Ripoll, utilitzant diferents oficis i tècniques artesanes com el mosaic, l’escultura, la pintura mural o els vitralls.

Finalment, el berguedà Oriol Baró també ha estat reconegut amb el Premi Emprèn pel seu projecte empresarial Liken Skis. El negoci, amb seu a La Pobla de Lillet, fabrica esquís de fusta de forma artesanal, sota comanda, d’altes prestacions i de gran qualitat i durabilitat, amb un alt component d’investigació i innovació. Baró ha estat guardonat recentment amb Premi Nacional d’Artesania atorgat pel govern espanyol.

El Premi Nacional d’Artesania està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l’exposició de l’obra al centre d’Artesania Catalunya. El Premi Emprèn està dotat amb 2.500 euros; i el Premi al Talent Jove, a més d’una dotació de 500 euros, rebrà una sessió d’acompanyament per desenvolupar el projecte guanyador, i exposarà la seva obra al Centre d’Artesania Catalunya.

<strong>Els guardons de 2020</strong>

En l’acte també s’han entregat els guardons de 2020, que es van donar a conèixer el passat mes de juliol i que encara no s’havien lliurat. Gerhard Grenzing ha rebut el Premi Nacional d’Artesania per la seva llarga trajectòria professional i la seva tasca de restauració i construcció d’orgues històrics a Catalunya. També s’ha reconegut la tasca de l’Ajuntament de Ripoll amb el Premi Prestigia pel suport al desenvolupament del projecte europeu ‘Despertant Instruments Adormits de recuperació’ i recreació dels instruments medievals de la portalada romànica del Monestir de Ripoll.

Sandra Quílez ha recollit el Premi Restaura 2020 per la seva tasca de recuperació i restauració d’elements de pell i cuir de diferents espais expositius i museus, entre els quals destaca el mobiliari de pell del Palau Güell de Barcelona. Per la seva part els banyolins Sastres Paperers, SC. han recollit el Premi Emprèn per la seva trajectòria en la producció, difusió i formació de l’ofici de paperer, i la innovació aplicada tant en la qualitat com en l’eficiència productiva i la sostenibilitat.

Finalment, Josep Safont, tècnic d’Arts Plàstiques i Disseny en Art Tèxtil per l’Escola Massana de Barcelona, ha rebut el Premi al Talent Jove per la seva constant investigació de les matèries i tècniques de l’art tèxtil, i per la visibilització de l’artesania a través de l’art.

<strong>Mestres Artesans</strong>

En l’acte també s’han lliurat els diplomes de Mestre Artesà Professional a Núria Albà, de l’ofici de ceramista; Xavier Mas, ebenista; Joan Mateu, picapedrer; Gloria Miralles, joiera; i a Xavier Roura, courer i llauner. També s’ha distingit amb el diploma de Mestre Artesà Divulgatiu a Francisco Manuel Carnerero, bufador; Cristina de Prada Samper, barretera de la família tèxtil; i a Antonio Loureiro, joier.

En paral·lel també s’han entregat els diplomes de la passada edició. En la categoria Mestre Artesà Professional l’ha rebut Anna Albert, de l’ofici d’estampadora; Sara Castells, joiera; José Antonio De la Torre, conservador i rehabilitador de vehicles històrics a motor; Josep Oriol Marí Noya, vitraller; el fuster Max Rutgers; Pedro José Sañudo, marroquiner; i el ceramista Lluís Soler. Les dues artesanes distingides amb el diploma de Mestra Artesana divulgativa 2020 han estat la lacadora Mercedes Susana Ferrer i l’esmaltadora M. Teresa Ulldemolins.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió