Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La licitació oficial d’obres a Catalunya creix un 60% en el segon trimestre respecte al 2019, fins als 829,5 MEUR

ACN Barcelona.-La licitació oficial d’obres a Catalunya va créixer un 60% en el segon trimestre comparat amb el mateix període del 2019, quan encara no havia arribat la pandèmia. Segons […]

Avatar
Agències 13/07/2021

ACN Barcelona.-La licitació oficial d’obres a Catalunya va créixer un 60% en el segon trimestre comparat amb el mateix període del 2019, quan encara no havia arribat la pandèmia. Segons ha informat la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, entre abril i juny es van assolir els 829,5 milions, una xifra que suposa el 60% del que Catalunya necessita. Si es compara amb el segon trimestre del 2020, un període plenament marcat per l’inici de la pandèmia i el confinament més estricte, l’increment és del 307%. Per això, la Cambra de Contractistes considera que l’augment d’aquest any es deu a la “licitació retinguda” l’any passat com a conseqüència de la pandèmia i les mesures sanitàries.

No obstant això, la Cambra de Contractistes ha valorat positivament l’esforç de les administracions per reactivar la inversió pública i per tant l’economia, segons ha assenyalat en un comunicat, en què també ressalta que aquesta inversió pública ha d’ésser “estable i previsible”. Pels contractistes, la licitació mínima “regular i recurrent” que necessitaria Catalunya hauria d’equivaler al 2,2% del PIB, és a dir, uns 5.500 milions d’euros a l’any.L’administració local ha estat la més activa, amb el 53% de tota la licitació pel període gener-juny, fins als 805 milions d’euros, que inclou la licitació de BIMSA el primer trimestre de l’Acord marc per a la construcció d’obres d’infraestructures en espai públic de Barcelona per 160,8 milions d’euros i que s’hauria d’anar concretant en un termini de 15 mesos. Per a aquest segon trimestre, destaca la licitació de la primera fase de la implantació de la unió el tramvia i la seva urbanització per 56,1 milions d’euros.Pel que fa la Generalitat, la licitació ha pujat un 79% respecte el primer semestre del 2019, fins als 417,6 milions d’euros, és a dir, el 27,4% del total licitat. En aquest apartat destaquen els 46 MEUR de licitació del sistema de contractació d’obres de desplegament de la xarxa pública e fibra òptica i els 38 MEUR la licitació d’execució de les obres del projecte constructiu del nou col·lector de salmorres en el tram Abrera– Castellgalí realitzat pel mateix organisme i licitat aquest segon trimestre.L’import licitat per l’Administració General de l’Estat (AGE) pel període gener-juny ha estat de 300,8 milions d’euros, amb un increment del 609% respecte del mateix període de l’any 2020 (quan la xifra va ser solament de 42,4 milions d’euros), suposant el 19,7% del total licitat. Si es compara aquesta xifra respecte del mateix període de l’any 2019, darrer any abans de l’aturada produïda per la COVID-19, la licitació ha augmentat un 22%. En aquest cas, destaca les licitacions d’ADIF, 176 milions d’euros en total durant aquest segon trimestre, de les que destaquen les licitacions per l’execució d’obra en el tram Hospitalet-Port Aventura de Rodalies de Barcelona (58 milions d’euros) i la licitació d’execució d’obres per implementar l’ample estàndard en diferents trams del Corredor del Mediterrani (67,6 milions d’euros).