Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La justícia europea obliga Brussel·les a repetir l’avaluació de les ajudes públiques a KLM i TAP

ACN Brussel·les.-El Tribunal General de la Unió Europea ha obligat la Comissió Europea a repetir l’avaluació de les ajudes públiques que els Països Baixos i Portugal van donar a KLM […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Brussel·les.-El Tribunal General de la Unió Europea ha obligat la Comissió Europea a repetir l’avaluació de les ajudes públiques que els Països Baixos i Portugal van donar a KLM i TAP, respectivament. Ryanair va interposar una demanda contra la Comissió Europea per permetre aquest suport selectiu que deixava al marge companyies com la seva. El TGUE ha determinat aquest dimecres que la CE no va “motivar suficientment” el seu aval a les ajudes. Tanmateix, el tribunal té en compte la “gran pertorbació” de la pandèmia per al sector i no anul·la les ajudes a l’espera que la CE torni a fer la revisió corresponent.

Ryanair ha interposat diverses demandes arreu de la UE pel suport dels governs a les aerolínies estatals. Fins ara, el TGUE ha rebutjat totes les queixes, entre elles una contra Espanya, en considerar que les ajudes eren proporcionades i no discriminatòries.La decisió sobre KLM i TAP és la primera que, en part, dona la raó a Ryanair, però no pel fons de la qüestió, sinó pel procediment. De fet, el TGUE assegura que no pot comprovar la proporcionalitat de les ajudes perquè la Comissió Europea no va justificar suficientment els elements que permetien donar-hi llum verda.Amb tot, Ryanair encara pot recórrer en última instància totes les decisions davant del Tribunal de Justícia de la UE.