Diumenge, 9 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

La indústria catalana de l’automoció aposta per la realitat mixta per optimitzar els processos de control de qualitat

ACN Abrera.-L’empresa Meleghy Automotive d’Abrera, dedicada a l’estampació i soldadura de peces per a l’automoció, ha incorporat la realitat mixta als seus processos de control de qualitat. De la mà […]

Avatar
Agències 05/05/2021

ACN Abrera.-L’empresa Meleghy Automotive d’Abrera, dedicada a l’estampació i soldadura de peces per a l’automoció, ha incorporat la realitat mixta als seus processos de control de qualitat. De la mà del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), a qui va demanar solucions per fer més eficients aquests processos, s’ha dotat d’unes ulleres de realitat mixta amb un software desenvolupat per la catalana Innovae que indiquen als operaris tots els passos que han de fer, el que redueix el temps d’execució dels processos, en millora la fiabilitat i redueix la corba d’aprenentatge, que passa d’hores a només uns minuts. “Un operari sense experiència pot fer la mateixa peça que un d’experimentat en uns 20 minuts més”, destaquen des de l’empresa.

Carles Cortés, del CIAC, destaca que aquest cas és un bon exemple de la feina que es fa des del clúster per facilitar acords entre empreses i enginyeries per donar resposta a necessitats concretes del sector. En el cas de la realitat mixta, Cortés reconeix que era una tecnologia a la que “no se li estava traient tot el potencial” i que en rebre la petició de Meleghy Automotive, un dels 200 socis del CIAC, van facilitar l’acord a tres bandes amb Innovae i la consultora Improva, amb experiència en processos i indústria 4.0.David Rodilla, director d’operacions de la planta de Meleghy Automotive a Abrera, explica que es van posar en contacte amb el CIAC perquè volien fer “més fiables” els processos de control de qualitat de les referències que fabriquen i reduir costos en la formació de personal. “Volíem assegurar que tot el personal fos capaç de fer tots els processos de la mateixa manera sense saltar-se passos per garantir la qualitat del producte”, resumeix. La solució a les seves demandes els la va oferir Innovae, una empresa catalana especialitzada en aplicar tecnologia de realitat augmentada i virtual al món de la industria, amb experiència de col·laboració amb empreses del sector de l’automoció com Seat, i que havia desenvolupat un software específic per acompanyar la digitalització de tasques industrials com el manteniment o el control de qualitat. El seu cofundador, Xavier Riba, destaca que tot i que la realitat augmentada s’ha associat molt a l’entreteniment i a l’oci, “té un potencial molt gran” en el sector industrial perquè permet superposar informació en temps real sobre la feina que un operari ha de fer i, d’aquesta manera, acompanyar-lo en tot moment. “Substituïm les instruccions en paper de tota la vida per unes ulleres en 3D que et diuen en tot moment què has de fer de manera fàcil i intuïtiva”, afegeix. Riba apunta que quan van presentar el seu software a Meleghy Automotive ràpidament van veure que era la solució adequada perquè permetia garantir la qualitat final del producte i perquè no requeria de cap formació específica per als operaris. En aquest sentit, assegura que en pocs minuts els treballadors saben interpretar a la perfecció les instruccions que els arriben a través de les ulleres perquè, en general, cada cop estem més habituats al llenguatge digital.Per Rodilla, l’aplicació de la realitat mixta en el dia a dia de l’empresa, que els ha suposat una inversió d’uns 18.000 euros, ha estat un èxit tant pel que fa a la qualitat aconseguida en els processos de fabricació com en la reducció de costos de formació de la plantilla. Aquí, destaca que amb ulleres de realitat mixta, operaris sense cap tipus d’experiència són capaços de fabricar peces complicades en pocs minuts més que un altre amb formació específica i experiència. En una segona fase del projecte es buscarà automatitzar la introducció de les dades obtingudes durant el control de qualitat perquè, de moment, s’ha de fer manualment.