Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La Generalitat tomba un dels projectes de parcs solars previstos al Bages i n’accepta un altre parcialment

ACN Santpedor.-La Ponència d’Energies Renovables ha tombat els dos projectes de parcs solars previstos als termes municipals de Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Sallent. Pel que fa al projecte […]

Avatar
Agències 08/04/2021

ACN Santpedor.-La Ponència d’Energies Renovables ha tombat els dos projectes de parcs solars previstos als termes municipals de Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Sallent. Pel que fa al projecte ‘Bages I’, situat al coll de l’Om i als Plans de Santa Anna, prop de la Sèquia, la Ponència l’ha considerat emplaçament viable, però només parcialment, ja que no accepta la part que afecta el terme de Santpedor i una part de Sant Fruitós. En aquest cas, es plantejava una extensió de prop de 84 hectàrees i una potència de 40 MWp. Pel que fa al projecte ‘Bages II’, que preveia una extensió de 39 hectàrees i una potència de 25 MWp, la ponència l’ha tombat totalment.

L’Ajuntament de Santpedor va emetre un informe desfavorable per als dos projectes de parcs solars i va al•legar que l’emplaçament d’aquestes instal•lacions, en sòl no urbanitzable, podia comprometre els valors ambientals, paisatgístics i agrícoles del territori. Fa poques setmanes, la Ponència d’Energies Renovables també va desestimar dos parcs eòlics a Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix i Rajadell, que també afectaven Santpedor a través de la línia elèctrica d’evacuació que connectaria els parcs eòlics fins a la xarxa elèctrica de transport. En aquest sentit, l’Ajuntament de Santpedor també va emetre un informe desfavorable al•legant que l’emplaçament suposaria doblar la línia elèctrica que ja creua el terme i un impacte ambiental al Pla de Bages perquè travessa terrenys de protecció agrícola, agroforestal i ecològico-paisatgística. El passat octubre, Santpedor va acordar la suspensió de llicències en sòl no urbanitzable als efectes d’instal•lacions de parcs solars fotovoltaics o eòlics. A més, va iniciar una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per establir una regulació i unes àrees específiques per a aquestes instal•lacions.