Dimecres, 27 de gener de 2021 - Edició 916
La República

La FSS – CCOO reclama més finançament per millorar les condicions dels professionals de la dependència

ACN Madrid.-La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris (FSS) de CCOO ha celebrat l’obertura d’un procés de diàleg entre els agents socials i el govern espanyol per negociar els “problemes […]

Avatar
Agències 12/01/2021

ACN Madrid.-La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris (FSS) de CCOO ha celebrat l’obertura d’un procés de diàleg entre els agents socials i el govern espanyol per negociar els “problemes endèmics” del sector de la dependència, com el finançament “insuficient”, les altes llistes d’espera o la millora de la professionalització. Tot i això, el sindicat ha denunciat que no s’hagi concretat el finançament i ha reclamat destinar una partida pressupostària a millorar les condicions laborals i retributives dels professionals del sector. CCOO ha destacat la necessitat de professionalitzar el sector i augmentar la qualitat de les cures que reben les persones dependents.

El sindicat ha alertat que actualment existeixen moltes dificultats per contractar als professionals que treballen en el sector, amb un “risc evident” que les tasques de cura recaiguin en l’entorn familiar de les persones dependents. Per altra banda, la crisi del coronavirus ha posat de manifest les limitacions i falta de mitjans en l’àrea sanitària i de l’àmbit de la dependència. Per revertir aquesta situació, CCOO ha reclamat l’eliminació de les retallades imposades durant l’anterior crisi, de 5.864 milions d’euros des de 2012, i la garantia d’un salari mínim de conveni de 14.000 euros anuals. En aquest sentit, el sindicat també ha demanat aprovar una norma estatal per adequar els ràtios professionals i que els contractes a temps parcial no siguin inferior a un 60% de la jornada. La FSS – CCOO també ha demanat una professionalització del sistema; agilitzar la modificació dels graus de dependència; establir un model de coordinació socio – sanitària sota la coordinació i supervisió dels serveis públics de salut; revisar els instruments que garanteixen el control públic de qualitat, o definir els plecs dels serveis subcontractats amb criteris “responsables” per definir ofertes “anòmales o desproporcionades”. El sindicat ha alertat que el sector està “altament feminitzat” i suporta unes “elevades” càrregues de feina, incrementades “exponencialment” arran de la pandèmia. Aquesta situació s’agreuja pels baixos salaris dels professionals i, en alguns sectors com l’ajuda a domicili, amb jornades “molt precàries” amb un alt índex de jornada parcial.

Relacionats