Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La fiscalia manté obertes 15 investigacions penals i 192 diligències civils per la gestió de les residències a Catalunya

|

- Publicitat -

ACN Madrid.-La fiscalia manté obertes 15 diligències d’investigació penal per la gestió de les residències durant la pandèmia a Catalunya. Segons la informació actualitzada a 18 de gener, la fiscalia ha interposat 58 diligències d’investigació penal, de les quals n’ha arxivat 43. A més, ha interposat set denúncies. D’altra banda, ha obert 201 diligències preprocessals civils, de les quals 192 continuen en tràmit i nou s’han arxivat. Al conjunt de l’Estat, la fiscalia ha interposat 441 diligències d’investigació penal, de les quals 209 continuen en tràmit, 229 s’han arxivat i s’han interposat 27 denúncies. A més, ha obert 786 diligències civils (476 en tràmit i 294 arxivades). A més, estima que entre un 6% i un 8% dels residents han mort des del març.

Catalunya és el segon territori amb més investigacions penals obertes, per darrere de Madrid, que n’acumula 172. D’aquestes, 112 continuen en tràmit a la comunitat. A escala estatal, el 47,39% de les diligències continuen en tramitació i gairebé el 52% s’han arxivat. De les arxivades, gairebé el 12% han finalitzat perquè s’ha interposat una denúncia o querella davant dels jutjats competents. Hi ha un 10,48% que s’han arxivat com a conseqüència de la tramitació d’un procediment judicial, el 10% per l’acumulació a altres diligències i en un 19,79% s’ha considerat que els fets no tenien caràcter de delicte. El principal motiu de les denuncies rebudes a les fiscalies és el d’homicidi per imprudència i omissió del deure de socors (42,85%), seguit del de denúncies generals per la situació de la residència (36,9%). Molt allunyats hi ha els motius de deficiències en l’atenció mèdica (4,76%) i delictes contra la salut dels treballadors (2,49%). Pel que fa als procediments civils, Catalunya també se situa en la segona posició, per darrera d’Astúries, amb 319 procediments oberts, tot i que menys continuen en tràmit (140). Al conjunt de l’Estat, el principal motiu de les diligències és el de seguiment de les residències (63,48%). La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha assegurat que és una prioritat vetllar pel benestar i els drets dels més vulnerables i ha destacat la tasca d’investigació que s’ha fet des de la primera onada. De la seva banda, la fiscal de la sala coordinadora dels serveis especialitzats en la protecció de les persones amb discapacitat i atenció a la gent gran, María José Segarra, ha destacat que mancava inspecció sobre els recursos assistencials i ha assegurat que és un punt a reforçar de manera estable. Segarra ha afirmat que s’han detectat alguns aspectes comuns com debilitats en la governança, el finançament, les condicions laborals i de formació, falta de cens, manca de coordinació amb l’atenció primària i limitacions en la infraestructura, per exemple en ser espais petits on no es podia aïllar. Per últim, han explicat que en els casos en que hi ha hagut negativa a vacunar algun avi, si no està justificat, es portarà als tribunals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió