Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

La Filmoteca celebra el centenari del “polifacètic i transversal” Chris Marker amb una exposició i una retrospectiva

ACN Barcelona.-La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari de l’artista i creador Chris Marker (1921 / 2012), amb l’exposició ‘Chris Marker. Són les sis a tota la Terra…’, que es […]

Avatar
Agències 07/07/2021

ACN Barcelona.-La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari de l’artista i creador Chris Marker (1921 / 2012), amb l’exposició ‘Chris Marker. Són les sis a tota la Terra…’, que es pot visitar des d’aquest dimecres fins al 30 de setembre, i una extensa retrospectiva, que s’allargarà els mesos de juliol i agost. La comissària de l’exposició Christine Van Assche ha detallat que Marker era una gran viatger i això és que el han volgut subratllar a la mostra, a través de la idea de viatge i de les fotografies. En declaracions a l’ACN, el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, ha dit que en el marc del seu centenari volien homenatjar Marker amb “la dimensió que obliga un personatge tan polifacètic i transversal” com ell.

Christine Van Assche ha destacat que Marker “lluny de tenir només una etiqueta, en té com a mínim 50, entre d’altres que era cineasta, fotògraf, editor, arxivista, col·leccionista i també un gran viatger”. L’efemèride del centenari se celebra concretament el 29 de juliol, però a partir d’aquest dimecres es pot visitar l’exposició ‘Chris Marker. Són les sis a tota la Terra…’, que estableix correspondències amb les primeres fotografies de viatges, les guies de viatge de la col·lecció Petite Planète, de la qual era redactor en cap, els seus films de fotografies, fotografies fetes durant els esdeveniments mundials dels inoblidables anys 1967, 1968 i 1969, així com també cartells. A més, completen aquesta selecció extractes d’algunes de les seves pel·lícules, així com la presentació del CD-ROM autobiogràfic ‘Immemory’.Com ha explicat la Filmoteca, l’exposició “estableix vincles entre tota mena d’imatges, tant si són fixes com en moviment, analògiques o digitals; entre una selecció de les seves fotografies en blanc i negre i els seus primers curtmetratges publicats” a les guies de la col·lecció ‘Petite Planète’; entre la seva ‘cinenovel·la’, els seus primers collages, així com plans fixos de ‘La jetée’ (‘El muelle’) i de ‘Si j’avais quatre dromadaires’ (‘Si tingués quatre dromedaris’), però també els seus llibres ‘Coréennes’ (‘Les coreanes’) i ‘Commentaires’ (‘Comentaris’).En aquest sentit, Van Assche ha detallat que Marker era una gran viatger i això és que el han volgut subratllar a l’exposició a través de la idea de viatge i de les fotografies. “Sempre viatjava amb una càmera de fotos i des de 1945 no va deixar de viatjar buscant aquesta idea de la llibertat”. Van Assche va arribar a conèixer a Marker. La comissària ha apuntat que era “una persona molt discreta i que defugia el contacte públic amb altres persones i que això no li impedia comunicar-se per altres mitjans com per carta o internet. Era un gran curiós, un gran arxivista i un gran investigador”, ha dit. Retrospectiva La Filmoteca també ha organitzat la retrospectiva ‘Chris Marker, un electró lliure’, testimoni de l’obra d’aquest artista que “mostra continents llunyans, illes inexplorades, territoris desconeguts, a través de diverses formes d’expressió com ara la fotografia, el cinema, el vídeo, la poesia o el grafisme”. La retrospectiva arrenca aquest dimecres a la Sala Chomón amb tres de les obres més representatives de Marker: ‘Dimanche Pekin’ (1956), ‘La jetée’ (1962) i ‘Si j’avais quatre dromadaires’ (1966).