Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

La Diputació de Barcelona desplega el dispositiu del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals

ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF, inicia aquest 21 de juny el desplegament del […]

Agències 20/06/2022

ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF, inicia aquest 21 de juny el desplegament del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI), que s’allargarà fins l’1 de setembre. Enguany, en la seva 27a edició, està format per 254 persones i compta amb 93 unitats d’informació i vigilància mòbil, 14 de fixa i tres equips de coordinació. El Pla, que té per objectiu evitar i limitar els efectes dels possibles incendis forestals que es puguin produir aquest estiu, inclou un conjunt d’accions informatives, dissuasives i d’anticipació dirigides a la ciutadania davant de conductes de risc de perill d’incendi.

Els mitjans tècnics i humans del PVI 2022 es distribueixen en tres sectors de prevenció, que engloben l’equivalent a quatre comarques: Metropolità Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolità Sud (Anoia, Alt Penedès, Baix Llobregat i Garraf) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès i Osona).

A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, on hi ha un operador que està permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les diferents unitats mòbils d’informació i vigilància.

Els centres de control estan en contacte, a més, amb les diferents entitats relacionades amb la prevenció i extinció d’incendis, amb qui comparteixen informació i, en cas d’emergència, de manera més intensa. També mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona, que gestiona la televigilància i que centralitza tota la informació dels diferents sectors a la direcció del PVI.

<strong>Balanç 2021</strong>

Al llarg de la campanya de 2021, el personal del PVI va notificar 287 infraccions a la normativa d’incendis i, d’aquestes, en 261 ocasions es va detectar l’infractor. L’efectivitat en la dissuasió va ser del 90,4 %, evitant-se així 236 situacions de risc d’incendi. Cal destacar que un 35,9 % de les infraccions tenien relació amb l’ús de maquinària que pot generar guspires, sense l’autorització pertinent. Un 28,9 % van correspondre a barbacoes fora de normativa.