Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La despesa turística estatal tanca juny un 4% per sobre els nivells de 2019, segons BBVA

ACN Madrid.-La despesa turística estatal ha tancat juny un 4% per sobre els nivells de 2019, segons dades de BBVA Research. La tornada a la normalitat ha beneficiat sobretot algunes […]

Avatar
Agències 12/07/2021

ACN Madrid.-La despesa turística estatal ha tancat juny un 4% per sobre els nivells de 2019, segons dades de BBVA Research. La tornada a la normalitat ha beneficiat sobretot algunes comunitats mediterrànies, com Andalusia, el País Valencià o Múrcia, que han superat els nivells previs a la pandèmia. Tot i això, la despesa dels estrangers continua un 20% per sota dels nivells previs a la pandèmia i suposa un llast per a la recuperació de tot el sector turístic. L’entitat té “bones perspectives” per als pròxims mesos i assegura que la recuperació de la despesa turística estatal al juliol i agost és “fonamental”, ja que representa un 26% del total.

Les restriccions de mobilitat el 2020 van provocar una disminució del 80% de la despesa turística dels espanyols en els mesos més durs de la pandèmia i del 32% en el conjunt de l’any. El relaxament en les mesures durant l’estiu de l’any passat van ajudar a recuperar una part de la despesa perduda, però l’arribada de la segona onada a l’octubre va tornar a augmentar la bretxa de despesa respecte a anys anteriors. Madrid, Balears i l’estranger van patir les caigudes més pronunciades com a destinacions turístiques, amb descensos respecte a 2019 del 43%, 44% i 58%, respectivament. Les restriccions sanitàries van provocar un canvi en el comportament dels viatgers estatals i van substituir el turisme en l’estranger per desplaçaments domèstics. El consum fora de la residència habitual va continuar caient a principis de 2021. Tot i això, la despesa va repuntar amb el progressiu aixecament de les restriccions en el segon trimestre i va avançar cap a la normalització. L’efecte de la fi de l’estat d’alarma es va notar en la despesa realitzada pels residents de comunitats de l’interior, com Extremadura, Castella i Lleó o Castella – La Manxa, els més proclius a desplaçar-se. Després del 9 de maig, destaca també el fort repunt de la despesa dels madrilenys a la resta de l’estat. El juny, la despesa de residents de la Comunitat de Madrid va superar els nivells del mateix mes de 2019 en dotze regions de destinació. BBVA Research ha assenyalat el turisme com “clau” per al procés de recuperació de l’economia espanyola. L’entitat té “bones perspectives” per als pròxims mesos i assegura que la recuperació de la despesa turística estatal al juliol i agost és “fonamental”, ja que representa un 26% del total.