Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La demanda en el sector retail cau un 26,5% anual al segon semestre del 2022, segons Forcadell

ACN Barcelona – La demanda en el sector retail va tancar l’any amb un descens del 26,5% al segon semestre en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons […]

Agències 13/02/2023

ACN Barcelona – La demanda en el sector retail va tancar l’any amb un descens del 26,5% al segon semestre en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons la consultora i empresa de gestió immobiliària Forcadell. Si es compara amb els sis mesos immediatament anterior, el descens va ser de l’11%. La consultora atribueix aquests descensos al context inflacionista s’ha mantingut actiu al llarg dels mesos i les pujades dels tipus d’interès i del cost energètic han afectat la capacitat d’endeutament de les famílies. Per això, Forcadell constata que el sector més afectat de la pandèmia “torna a establir una actitud prudent a l’expectativa dels futurs exercicis”.

La consultora també assenyala que la tornada del turisme, especialment a l’estiu, ha afavorit el dinamisme del sector retail però que encara no ha sigut “suficient” ja que el turista estranger acostuma a freqüentar les zones prime on no hi ha comerç de proximitat jen tractar-se de zones dominades per les grans marques i tenen més capacitat d’inversió.

Forcadell també cita el Pla d’Usos de la ciutat per fomentar la barreja de comerç i reforçar el teixit de barri, però les associacions, explica la consultora, no creuen que aquesta mesura els afavoreixi per la suspensió de llicència de restauració, supermercats, locals d’oci nocturn i fleques. A més, assenyala que la recessió immobiliària prevista derivada dels increments dels tipus d’interès per part del BCE “complica encara més” el dinamisme del sector.

De cara al 2023, preveu que la demanda es comporti millor en el centre històric i comercial de la ciutat abans que altres barris.

Per sectors, el que més va créixer va ser el de serveis al segon semestre, amb obertures de petits comerços com escoles de formació, centres mèdics, de perruqueria i estètica i gimnasos. En canvi, la demanda de locals de restauració ha reduït la quota de demanda en un 28%, i el sector de la llar ho va fer en un 22% respecte els primers sis mesos del 2022, seguit del sector de l’alimentació.

Per superfícies, la demanda de locals de lloguer entre 81 i 200 metres quadrats segueix sent la més elevada (46%), sobretot en eixos comercials de Ciutat Vella o l’Eixample. Per contra, els locals d’entre 201 i 500 metres quadrats situen la seva quota de demanda total en un 29% i els més demandats són a Gràcia i Les Corts.