Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

La defensa de Puigdemont denuncia que “certes persones que manen a l’Eurocambra no actuen d’acord amb la llei europea”

ACN Brussel·les.-L’advocat Simon Bekaert, de l’equip jurídic internacional que defensa Carles Puigdemont, assegura que hi ha “certes persones que manen a l’Eurocambra que no estan actuant d’acord amb la llei […]

Avatar
Agències 26/06/2019

ACN Brussel·les.-L’advocat Simon Bekaert, de l’equip jurídic internacional que defensa Carles Puigdemont, assegura que hi ha “certes persones que manen a l’Eurocambra que no estan actuant d’acord amb la llei europea”. En una entrevista amb l’ACN des de Brussel·les, Bekaert avisa que el fet que l’Eurocambra refusi remeiar la situació de Puigdemont i Comín no responent a les seves queixes per escrit “va en contra els reglaments europeus”. En aquest sentit, el lletrat flamenc espera que no faci falta recórrer el veto als dos eurodiputats electes a una instància com el Tribunal de Justícia de la UE però adverteix que estan a punt per actuar si cal.

“Estem preparats per fer tots els passos necessaris si el president de l’Eurocambra i els membres de la Mesa segueixen sense respondre les nostres cartes”, afirma.Segons ell, tenen coneixement que hi ha forces del Parlament Europeu i la seva administració que “estan intentant impedir” que tant Puigdemont com Comín ocupin els seus escons el 2 de juliol. Sobre si esperaran o no fins al dia 2 per emprendre accions legals en l’àmbit europeu, Bekaert es limita a dir: “Veurem”.Via judicial a EuropaAcudir o no a alguna instància internacional i l’estratègia legal, insisteix, dependrà “de com reaccioni o no reaccioni el Parlament Europeu” a les missives enviades els darrers dies. “Esperem que tinguin en consideració els arguments que hem donat i que compleixin amb la llei europea”, assenyala. En aquest sentit, destaca que no només és un afer jurídic, sinó que també es tracta de “credibilitat i legitimitat”.”Si Puigdemont i Comín no poden ocupar els seus escons, la institució perdrà legitimitat com a institució democràtica”, alerta, en un moment en què, segons ell, “hi ha molta gent que ja ha perdut la fe en les institucions europees”.En tot cas, assegura que si arriba el punt en què han d’acudir al tribunal de Luxemburg demanaran una “resolució ràpida” perquè “és molt el que està en joc”. “No es tracta ja de Catalunya, de la independència, sinó un afer més gran: la legitimitat del Parlament Europeu com a institució i que hi ha gent intentant impedir els eurodiputats electes prendre el seu escó”, denuncia.Arguments legalsPer al lletrat, la llei europea és “molt clara en una cosa: que els membres de l’Eurocambra no representen el seu país sinó els ciutadans que els han votat”. Així, recorda, la legislació europea diu “clarament” que el Parlament Europeu “ha de tenir en compte els resultats de les eleccions i basant-se en els resultats ha de declarar les persones electes com a membres de la cambra”.A banda, explica, també recull que tots els membres de la cambra “han d’actuar de forma personal i sense lligams”. En aquest sentit, considera que el fet que se’ls obligués acatar la Constitució “és clarament una violació d’aquests principis”. “No hi ha cap altre eurodiputat de cap altre país que hagi d’anar al seu país a fer un jurament de lleialtat, per tant és molt clar que és una condició il·legal”, conclou.