Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

La CUP avisa que la reforma de la Llei de política lingüística és “un pas irreversible contra el català”

ACN Barcelona – La presidenta del grup de la CUP-NCG al Parlament, Dolors Sabater, ha alertat aquest dissabte que la reforma de la Llei de política lingüística pactada entre ERC, […]

Agències 02/04/2022

ACN Barcelona – La presidenta del grup de la CUP-NCG al Parlament, Dolors Sabater, ha alertat aquest dissabte que la reforma de la Llei de política lingüística pactada entre ERC, el PSC-Units i En Comú Podem –i inicialment també JxCat, que se’n va acabar desdint– suposa “un pas irreversible contra el català a l’escola”. Ho ha dit en declaracions a la premsa durant la protesta que s’ha fet a Barcelona en defensa de la immersió lingüística i contra la sentència que imposa un 25% d’assignatures en castellà a les escoles.

Sabater ha considerat que l’acord per modificar la llei “ha tirat endavant d’esquena a la comunitat educativa” i és “un consens de despatxos, de la taula de negociació, de claudicar a la voluntat de la dreta d’acabar amb la llengua en aquestes terres”, per la qual cosa ha exigit al Govern que la retiri. El text presentat diu que la llengua catalana és “normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu” però que el castellà “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”, la qual cosa és, segons la CUP, “una absoluta trampa”. “Ja no calen tants per cent perquè fa una cosa pitjor, que és obrir la porta perquè siguin molt superiors al 25% i a sobre posa la resp ultima en les persones docents”, ha advertit.

 

També ha retret al Govern que “la primera i única mesura que pren” en matèria lingüística “no sigui per protegir-la sinó precisament per facilitar que la llengua castellana tingui encara més presència en el sistema educatiu”. “És inacceptable i una submissió directa a la voluntat de l’Estat”, ha reblat.