Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La coreògrafa Vero Cendoya porta al Mercat de les Flors ‘Bogumer’, un muntatge “inclusiu” de dansa i teatre

ACN Barcelona.-La coreògrafa Vero Cendoya porta al Mercat de les Flors aquest cap de setmana ‘Bogumer (o fills de Lunacharski)’, un muntatge “inclusiu” de dansa i teatre que compta amb […]

Avatar
Agències 14/04/2021

ACN Barcelona.-La coreògrafa Vero Cendoya porta al Mercat de les Flors aquest cap de setmana ‘Bogumer (o fills de Lunacharski)’, un muntatge “inclusiu” de dansa i teatre que compta amb set intèrprets “de diverses capacitats” i l’actriu Anna Barrachina. La proposta, amb dramatúrgia d’Israel Solà, de la companyia La Calòrica, i la mateixa Cendoya, explica una història real sobre el judici dels bolxevics a Deú després de la Revolució Russa. “És una peça que parla de la rebel·lió i la necessitat de rebel·lar-se”, ha dit Cendoya. ‘Bogumer’ pren com a referents l’estètica del cinema de Yorgos Lathimos, pel·lícules com ‘El cuirassat Potemkin’, la literatura de Noam Chomsky i la filosofia de Nietzsche.

L’espectacle inclou cinc intèrprets de la companyia Vero Cendoya, que treballen amb dos intèrprets amb diversitat funcional. De fet, aquest no és el primer cop que Cendoya aposta per un muntatge d’aquest estil. La coreògrafa fa set anys que treballa en el món de la dansa amb col·lectius vulnerables o amb discapacitat intel·lectual. En aquesta línia, l’espectacle encaixa amb l’eix temàtic d’aquesta temporada del Mercat de les Flors, que gira entorn “com la dansa pertany a tots els cossos”, ha explicat la directora Àngels Margarit. L’obra es contextualitza a la Rússia de principis del segle XX, després del triomf de la Revolució comunista. El 1918, un any després que el tsar Nicolau I fos enderrocat, el comissari d’Instrucció Pública de Lenin i posterior ambaixador a Espanya en la Segona República, Anatoli Lunacharski, va organitzar a Moscou un judici contra Déu per crims contra la humanitat. Déu va ser imputat per genocidi i finalment condemnat a mort. L’endemà, quatre soldats van disparar al cel per executar-lo. “La història del judici a Déu em va semblar trepidant”, ha assegurat Cendoya. En aquesta línia, ha explicat que hi ha “poca documentació” malgrat que, en el seu moment, va ser un acte “simbòlic i important”.