Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

La CE nota una resposta “molt positiva” a la proposta de salari mínim i confia en tenir la directiva abans del 2024

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea nota una resposta “molt positiva” a la proposta del salari mínim europeu i confia en tenir la directiva abans del 2024. Així ho ha dit aquest […]

Avatar
Agències 25/01/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea nota una resposta “molt positiva” a la proposta del salari mínim europeu i confia en tenir la directiva abans del 2024. Així ho ha dit aquest dilluns el director d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea, Jordi Curell, en una conferència de la Representació de la Comissió Europea i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. “Esperem que la presidència de Portugal a la UE posi les primeres pedres per encaminar la directiva”, ha afirmat Curell. A banda, reconeix que la directiva deixa fora noves formes de treball i que “la protecció clàssica té un àmbit d’aplicació cada cop mes reduït”, però assegura que la precarietat dels riders o falsos autònoms s’abordarà amb una regulació a part.

La proposta de directiva pretén que els treballadors de la Unió Eurpea quedin emparats per salaris mínims, encara que només s’aplicarà a treballadors assalariats i no a riders ni falsos autònoms.”Garantir una vida digna als treballadors és essencial per una recuperació econòmica i sostenible de la crisi”, ha defensat l’eurodiputada de S&D Alicia Homs. L’eurodiputada socialista considera que “és el moment perfecte per ajustar els salaris” a la UE.Al seu torn, l’eurodiputada del PPE Rosa Estaràs ha assegurat que per complir “l’objectiu comú” i acabar amb els treballadors pobres hi ha d’haver “creixement econòmic i oportunitats de treball”.Proposta de la CE La CE va presentar la proposta de directiva a l’octubre que inclou quatre criteris per fixar el salari mínim: el poder adquisitiu, el nivell i la distribució general del salari, el creixement del salari en altres sectors i la productivitat.A banda, la directiva planteja elements com la utilització de vàlues de referència per avaluar si el salari mínim és adequat, la limitació de l’ús de variacions i deduccions, l’accés efectiu dels treballadors al salari mínim, la revisió regular dels salaris i la consulta apropiada dels interlocutors socials. Hi ha disposicions que s’apliquen a tots els estats membres com l’establiment de convenis col·lectius, un reforç de control de l’aplicació de la directiva i sancions en cas de no aplicar-la, i també mecanismes de col·lecció de dades per controlar l’evolució dels salaris.