Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas arrenca amb audicions a distància

ACN Barcelona.-La 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas va arrencar la setmana passada amb les primeres audicions preliminars, que enguany es fan a través de vídeos enviats […]

Avatar
Agències 16/11/2020

ACN Barcelona.-La 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas va arrencar la setmana passada amb les primeres audicions preliminars, que enguany es fan a través de vídeos enviats pels mateixos participants. Les primeres proves van començar a Berlín, Milà i Londres, i continuaran aquesta setmana a Nova York, Beijing, Los Angeles, París, Moscou i Madrid. A Barcelona, l’audició preliminar es realitzarà l’11 de desembre. Un total de 447 cantants de 55 països s’han inscrit per participar en aquesta edició del certamen, amb record de candidats estatals (42), 13 dels quals són catalans. La fase final del concurs es farà, aquesta sí, de forma presencial al Conservatori del Liceu i al Liceu entre el 17 i el 24 de gener, amb els 100 seleccionats.

El 22 de desembre es coneixeran ja els resultats de tots els concursants que participaran a la fase final del concurs, a Barcelona. Aquesta segona fase serà, doncs, presencial i tindrà lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu entre el 17 i el 20 de gener. El Gran Teatre del Liceu acollirà el 22 de gener el concert dels finalistes, en el marc del qual es farà públic el veredicte del jurat. Dos dies després, el 24 de gener, els guanyadors seran els protagonistes d’un concert final en el mateix escenari. Tant el concert del 22 com el del 24 es podran seguir vía streaming. Malgrat les dificultats generades per l’alerta sanitària mundial, els principals teatres d’òpera del món han tornat a col·laborar (amb les audicions prèvies als seus respectius països) per mantenir viu el certamen. Les institucions implicades són el National Centre for the Performing Arts of China (Beijing), Deutsche Oper (Berlin), Teatro alla Scala (Milà), The Metropolitan Opera House (Nova York), Los Angeles Opera (Estats Units), Opéra National de París, Royal Opera House Covent Garden (Londres), Bolshoi Theatre of Russia (Moscou), Teatro Real (Madrid) i Gran Teatre del Liceu.477 participants de 55 països Un total de 447 cantants de 55 països s’han inscrit per participar en aquesta edició del certamen. Amb una forta presència de participants internacionals, que representen el 91% del conjunt, destaca l’interès que genera el certamen a països com Corea del Sud (112 cantants), Rússia (37 cantants), Regne Unit (33 cantants), Estats Units (29 cantants) i Itàlia (25 cantants). Del total d’inscrits, 267 són dones (207 sopranos i 60 mezzosopranos) i 210, homes (9 contratenors, 96 tenors, 73 barítons, 14 baix-barítons i 18 baixos). Aquest any, però, destaca la participació de candidats de tot l’Estat, amb un total de 42 participants, 13 d’ells catalans, un nombre molt superior al de les edicions anteriors.Enguany, el jurat internacional encarregat d’escollir els premiats entre els finalistes estarà presidit pel director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar. A més, comptarà amb: Rockwell Blake, tenor; Alessandro Galoppini, director de càsting del Teatro allà Scala de Milà; Dame Gwyneth Jones, soprano; Sophie Joyce, directora de càsting de l’Opéra National de Paris; Peter Mario Katona, director de càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres, entre altres. El concurs Tenor Viñas busca impulsar la carrera operística de joves cantants amb talent i capacitat. Aquesta edició repartirà fins a 115.000 euros en premis: 77.000 euros en 6 premis oficials; 20.000 euros en 4 premis especials a més de dos premis a manera de contracte; 23.000 euros repartits en 4 premis extraordinaris, a més de 9 premis a manera de contracte i 15 borses d’estudi.