Dimarts, 20 d'abril de 2021 - Edició 999
La República

JxCat substitueix Cuevillas a la Mesa del Parlament per Aurora Madaula

ACN Barcelona.-JxCat ha decidit substituir Jaume Alonso Cuevillas per la diputada Aurora Madaula a la Mesa del Parlament després de la polèmica per les seves declaracions sobre l’aprovació de resolucions […]

Avatar
Agències 05/04/2021

ACN Barcelona.-JxCat ha decidit substituir Jaume Alonso Cuevillas per la diputada Aurora Madaula a la Mesa del Parlament després de la polèmica per les seves declaracions sobre l’aprovació de resolucions a la cambra. Segons han explicat fonts del partit, la decisió s’ha pres després de la carta de Cuevillas, que aquest matí ha posat el seu càrrec a disposició de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Ha estat la pròpia Borràs qui ha proposat el nom de Madaula, en una decisió consensuada amb el secretari general del partit, Jordi Sánchez, i el seu president, Carles Puigdemont, i que ara haurà d’aprovar la propera executiva i la pròpia cambra. Cuevillas seguirà com a diputat de JxCat. Madaula serà, doncs, la nova secretària segona de la Mesa.

El relleu de Cuevillas arriba després de la polèmica per la seva entrevista a ‘Vilaweb’, on va assegurar que no era partidari de tramitar declaracions o resolucions “merament declaratives” i sense eficàcia jurídica i ser inhabilitat “sense pena ni glòria”. “Què és més eficaç per desgastar l’estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?”, va plantejar.Les paraules del segon secretari de la Mesa van provocar crítiques, entre d’altres, de l’ex vicepresident de la cambra, Josep Costa, que va assegurar que si Cuevillas no vol assumir el risc de ser inhabilitat “no hauria d’estar a la Mesa”. Costa va afirmar que defensar la sobirania del Parlament “no és cap bestiesa”, afegint que ser empresonat o inhabilitat per fer-ho “és una cosa digníssima”.”No he renunciat, ni ho faré mai, a defensar els drets fonamentals de la ciutadania ni els principis democràtics dels que tota societat hauria de poder gaudir. Però com a advocat amb mentalitat estratègica, sóc partidari d’afrontar estratègicament cada batalla”, ha matisat Jaume Alonso-Cuevillas en una carta publicada aquest matí al seu perfil de Twitter. El secretari segon de la Mesa ha afegit que en ocasions “pot ser més convenient desobeir, i assumir-ne les conseqüències, o evitar el xoc suïcida i intentar treure profit de l’actitud antidemocràtica i demofòbica dels òrgans de l’Estat”. “Davant de cada embat, actuar de la forma que més afavoreixi el nostre objectiu final”, ha afegit.Cuevillas ha assegurat que va ser “imprudent” fer servir la paraula “bestieses” per referir-se a possibles resolucions aprovades pel Parlament, i ha posat a disposició de JxCat i de Borràs el seu càrrec. La presidenta del Parlament ha optat per substituir-lo per Madaula.