Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

JxCAT emplaça per escrit al govern espanyol a retornar els ‘papers de Salamanca’ pendents

ACN Madrid.-La portaveu de JxCAT al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha presentat aquest divendres una pregunta per escrit al govern espanyol on reclama que clarifiqui el calendari de devolució […]

Avatar
Agències 21/06/2019

ACN Madrid.-La portaveu de JxCAT al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha presentat aquest divendres una pregunta per escrit al govern espanyol on reclama que clarifiqui el calendari de devolució dels ‘papers de Salamanca’ identificats per la Comissió Mixta que encara no han estat lliurats a la Generalitat. Borràs recorda que dilluns passat el Tribunal Suprem va donar la raó a la Generalitat i va sentenciar que l’Estat està obligat a complir la Llei de restitució pel que fa als documents pendents de la devolució. Per aquest motiu pregunta a l’executiu de Sánchez “quin serà el calendari que aplicarà per la devolució dels ‘papers de Salamanca’ a la Generalitat”.

Borràs ha registrat la pregunta després que el passat dilluns la Sala Tercera del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem va resoldre a favor de la devolució a la Generalitat de Catalunya d’una nova remesa de documents que es troben a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, a Salamanca, que han de ser “restituïts als seus legítims titulars”. El Suprem ratificava una sentència de l’Audiència Nacional del 2016 que donava raó a la Generalitat i emplaçava l’Estat a fer efectiva una devolució que s’havia d’haver produït el 2014. L’Estat fins ara ha endarrerit la devolució adduint que els documents eren “de persones jurídiques suprimides o desaparegudes” i per tant no existia la possibilitat que els legítims propietaris els acabessin rebent. El Suprem, però, va desestimar el recurs que l’Advocat de l’Estat havia presentat contra la decisió de l’Audiència Nacional i va sentenciar que ha de fer efectiva la transferència en compliment de la Llei de restitució aprovada durant el govern de Zapatero.