Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

Junts demanarà a Aragonès una qüestió de confiança si no aporta “garanties i concrecions” per complir el pacte de govern

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Junts demanarà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que se sotmeti a una moció de confiança si no aporta “garanties i concrecions” per complir amb el pacte de Govern. Concretament, els punts que fan referència a la direcció estratègica de l’independentisme, la coordinació a Madrid i la taula de diàleg. “Necessitem claredat i garanties del compliment de l’acord”, ha dit el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, en la seva segona intervenció. Aragonès ha optat per no replicar i ha deixat sense resposta a l’amenaça dels seus socis de govern. Batet ha reconegut la “bona voluntat” d’Aragonès per resoldre la situació, però creu que és insuficient: “Amb bona voluntat no hi ha prou”.

Sense marcar una data límit, Batet ha assegurat que hi ha “temps per corregir la situació”. En la primera rèplica, Aragonès s’havia compromès a “avançar” en els tres àmbits que demana Junts “adequant-los a resultats raonables”.”Com podem confiar en una nova proposta si no es compleix l’acord d’investidura?”, ha dit Batet, en la seva primera intervenció al debat de política general del Parlament en referència a la proposta d’Aragonès per un acord de claredat.

Publicitat

Batet ha acusat Aragonès d’actuar de manera “unilateral” i “al marge de la cultura de coalició”, tot remarcant que ERC i Junts van obtenir “pràcticament el mateix suport electoral”. “Si un partit intenta imposar a l’altre la seva estratègia, anirem pel pedregar”, ha avisat.

Junts ha demanat un “rumb clar, creïble i compartit per assolir la independència”. “L’alternativa a la independència és la decadència”, ha alertat Batet, avisant que està en joc “el futur de la nació” i que la independència “ha passat de ser una necessitat a ser una urgència”.

<strong>Tres punts de desacord</strong>

A Junts estan insatisfets amb el compliment de tres aspectes de l’acord de Govern amb ERC: la direcció estratègica de l’independentisme, la coordinació a Madrid i la taula de diàleg.

Sobre el primer punt, Batet ha reclamat també posar-se d’acord en una estratègia per a la “confrontació” amb l’estat. El president del grup parlamentari de Junts ha assegurat que no han tancat “la porta a la negociació” i s’ha queixat que l’acord de govern no contemplava un “veto” a la proposta de noms de Junts per seure a la taula de diàleg.

Batet també ha recriminat a ERC que voti a Madrid “en un sentit contrari” del que defensen els consellers de Junts al Govern.

“Som a temps de corregir-ho. Si cal demà mateix ens reunim a primera hora del matí”, ha afirmat Batet.

Amb tot, ha posat sobre la taula la possibilitat de demanar a Aragonès una qüestió de confiança “com va fer el president Puigdemont fa sis anys”: “En va sortir el referèndum, l’1-O, l’independentisme en va sortir més fort.

<strong>Dimensió econòmica</strong>

Junts ha defensat que cal aplicar “mesures de suport que alleugereixin el patiment” de la ciutadania per la inflació. Tot i això, considera que “sense recursos i competències” el Govern no pot desenvolupar les polítiques necessàries ni Catalunya pot explotar la seva “potencialitat”.En aquest sentit, Batet ha afirmat que el dumping fiscal de Madrid o Andalusia no és tant “problemàtic” com “l’espoli fiscal”. “Aquí anar pagant impostos, allà anar-los traient”, ha lamentat. També s’ha queixat de la manca d’inversions a Rodalies que, igualment, atribueix al fet que “l’estat espanyol tracta als catalans com a ciutadans de segona.

<strong>Defensa Borràs</strong>

Batet ha començat la seva primera intervenció saludant a la presidenta del seu partit, Laura Borràs, en comptes del president de la Generalitat. “Li tocaria presidir el debat de política general i, com que és el primer ple des de la seva suspensió, que quedi constància del suport de Junts a una decisió sense precedents i que trobem injusta”.

A més, Batet només ha reivindicat l’acció dels consellers de Junts, citant iniciatives de cadascun d’ells i defensant que tenen “mentalitat” per allunyar Catalunya “de la dependència de l’estat espanyol”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió