Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Jordi Savall dirigeix per primer cop “l’excepcional” obra de Haydn ‘La Creació’

ACN Barcelona.-El músic Jordi Savall torna al Palau de la Música el pròxim 4 de maig per dirigir per primera vegada a la seva carrera ‘La Creació’ de Haydn, una […]

Avatar
Agències 29/04/2021

ACN Barcelona.-El músic Jordi Savall torna al Palau de la Música el pròxim 4 de maig per dirigir per primera vegada a la seva carrera ‘La Creació’ de Haydn, una obra “realment excepcional” segons el mateix director. Savall estarà al capdavant de les formacions Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya, que interpretaran l’obra que el compositor austríac va fer a finals del segle XVIII. Dins del cicle ‘Palau 100’, s’oferiran dos passis de l’espectacle, amb algunes diferències entre ells. Mentre que la primera part de la peça es farà sencera en totes dues sessions, de la segona i la tercera tan sols se’n faran extractes, que seran diferents segons el passi. “És una de les grans obres de tots els temps”, ha dit Savall sobre la peça.

L’oratori narra la creació del món i comptarà amb la soprano Yeree Suh, el tenor Tilman Lichdi i el baríton Matthias Winckhler. “Té un timbre del qual no te n’oblides mai, és la veu perfecta”, ha dit Savall sobre el baríton. Així mateix, sobre el fet d’escollir poques vegades solistes catalans, el director ha justificat que sempre opta per músics que cantin en la seva llengua materna. “Quan faig una obra com ‘La Creació’ m’agrada tenir uns solistes que tinguin el llenguatge matern incorporat, igual que quan faig una música italiana m’agrada tenir cantants italians”, ha dit. “Quan tu cantes amb la teva llengua tens una connexió emocional molt més autèntica”, ha afegit. Savall ha elogiat l’obra de Franz Joseph Haydn. “És un músic capaç d’esprémer tot el dramatisme i sempre conserva amb la seva música una esperança, una joia, fins i tot un amor, això és el que és fascinant”, ha definit. En la mateixa línia, ha assegurat que té una “gran capacitat creativa melòdica”. Savall ha explicat que no havia dirigit abans una obra de la magnitud de ‘La Creació’ per la manca de recursos. Així, el violagambista ha assegurat que actualment ho pot fer gràcies a les diverses subvencions que rep, tant de la Generalitat com d’altres procedents de França. A més, ha assegurat que a principis de la seva carrera optava més per fer “músiques que ningú feia”, com el Llibre Vermell de Montserrat i altres peces de trobadors o del Renaixement. “Eren repertoris mal interpretats i poc interpretats”, ha dit Savall. L’artista de 79 anys ha assegurat que amb la covid ha descobert “que la vida no és només treballar”. “Feia anys que no passava una hora i mitja al bosc de Collserola”, ha reflexionat. Després de tot, Savall, que a l’octubre va ser diagnosticat de covid-19, ha ironitzat sobre la pandèmia i ha explicat que s’ha tornat “més mandrós”. “Només tinc un problema: abans dormia cinc hores i estava perfecte, ara em costa més i en necessito dormir mínim set per estar en forma”, ha bromejat.