Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet, investits doctors honoris causa per la UB

ACN Barcelona – Els cantautors Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet han estat investits aquest dilluns doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB). La institució ha […]

Agències 06/03/2023

ACN Barcelona – Els cantautors Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet han estat investits aquest dilluns doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB). La institució ha atorgat la màxima distinció per “haver contribuït de manera decisiva, a través del grup musical Els Setze Jutges, a la renovació de la música popular catalana en el marc de la recuperació de la llengua i la cultura i contra l’extermini cultural del franquisme”. En roda de premsa abans de la concessió de la distinció, Serrat i Bonet han agraït el reconeixement i s’han pronunciat respecte la llibertat. Per Serrat, es viu un moment d’”indefensió” amb persones que “només volen llibertat per a ells” i “raspen” en espais de llibertat deixant la resta “despullats” de llibertat.

Serrat ha explicat que hi ha persones que creuen que es neix amb la llibertat posada i ha recordat que cal lluitar cada dia per mantenir-la. En la mateixa línia, Bonet ha lamentat que hi hagi una essència feixista que hagi tornat en alguns llocs visibles i intenti prohibir “tot allò que no els agrada”. “Això proporciona la sensació que tornem enrere en certes coses”, ha explicat.

Tant en la roda de premsa com en el discurs que ha realitzat en haver estat investida doctora honoris causa, Bonet ha celebrat compartir l’honor amb Serrat i ha explicat que Barcelona la va ajudar a “créixer” i que és on va arrencar la seva carrera. “Primer treballant en una fàbrica i després de la mà dels Setze Jutges vaig començar una història que no ha acabat i que em fa molta il·lusió recordar”, ha manifestat.

Bonet ha recordat el seu pas per la universitat mentre es reclamava llibertat d’expressió els anys 70 però també en altres ocasions que ha passat per la institució. “Si no hagués vingut a Barcelona jo crec que encara faria ceràmica a les illes, no sé si hauria cantat si no hagués conegut Els Setze Jutges”.

Per la seva banda, Serrat s’ha mostrat emocionat per haver estat reconegut per una universitat de la qual va ser alumne.  Serrat ha fet una defensa de la música i ha vist com a “fonamental” que a la societat es canti més. “Potser hem desplaçat el moment de cantar en la intimitat o l’hem deixada pels concursos de televisió i els professionals. Ara trobo que cantem poc, recomanaria cantar pels beneficis que produeix”, ha assenyalat.

Respecte els seus somnis de quan era petit i la realitat, ha dit que sempre hi ha distància entre aquests conceptes. “Per a poder ser optimista cal portar el vestit d’optimista encara que s’arrossegui el pessimisme de la realitat”, ha dit.

L’acte d’investidura s’ha celebrat al paranimf de la Universitat de Barcelona. A banda de parlaments, els dos nous doctors han interpretat temes musicals característics de la seva carrera. Mentre que Bonet ha interpretat ‘Madona de sa cabana’, Serrat ha ofert ‘Pare’. Posteriorment, els dos cantautors han protagonitzat el moment més emotiu amb la interpretació conjunta de ‘Cançó de l’amor petit’.