Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Investigadors del Clínic-IDIBAPS troben dos nous biomarcadors per a la hipertensió portal

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Investigadors del Clínic-IDIBAPS han identificat dos nous biomarcadors per a la hipertensió portal. La troballa, publicada a la revista ‘JHEP Reports’, permetrà desenvolupar un test diagnòstic ràpid i no invasiu per identificar i monitorar els pacients que presentin aquesta complicació de la malaltia hepàtica crònica. Actualment, la hipertensió portal constitueix la complicació més important de la malaltia hepàtica crònica i s’associa amb un major risc de mort. La mesura del gradient de la pressió de la vena porta permet diagnosticar i classificar als pacients però, no obstant això, és un mètode invasiu, amb cost elevat i disponible només en centres especialitzats, fet que limita el seu ús rutinari en la pràctica clínica.

Recentment, els investigadors han identificat dos biomarcadors: E-caderina i Spink1, que podrien predir l’aparició i progressió de la hipertensió portal. Per tal d’avaluar aquesta hipòtesi, els científics van emprar un fetge en un xip per a cultivar i sotmetre les cèl·lules que revesteixen els vasos sanguinis més petits del fetge a un augment de pressió. Segons les dades publicades, la hipertensió altera l’expressió de varis gens en les cèl·lules, induint disfunció cel·lular. Un d’ells regula E-caderina i Spink1, dues proteïnes detectables en el sèrum, que es troben augmentades en pacients amb hipertensió portal.

Publicitat

Els resultats obtinguts tenen per objectiu desenvolupar un nou assaig ràpid que permeti mesurar ambdues proteïnes en una gota de sang i que, per tant, ajudi a diagnosticar i fer el seguiment dels pacients amb hipertensió portal a qualsevol centre de salut. Per l’altra banda, el treball demostra que la hipertensió portal no és només una conseqüència, sinó que també contribueix activament a la disfunció de l’endoteli hepàtic.

L’estudi, en el qual també han participat el CNM-CSIC, el CIBERBBN, els hospitals Ramón y Cajal i Gregorio Marañón, a més de l’Hospital Clínic Barcelona, ha rebut finançament de l’Institut de Salud Carlos III.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió