Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Iceta aposta per una Constitució federal i “plurinacional” que reconegui “l’aspiració nacional” de Catalunya

ACN Barcelona.-El líder del PSC, Miquel Iceta, ha apostat per una “reforma constitucional federal” que reculli el “caràcter plurinacional” de l’estat espanyol i reconegui “l’aspiració nacional” de Catalunya. Segons una […]

Avatar
Agències 13/09/2019

ACN Barcelona.-El líder del PSC, Miquel Iceta, ha apostat per una “reforma constitucional federal” que reculli el “caràcter plurinacional” de l’estat espanyol i reconegui “l’aspiració nacional” de Catalunya. Segons una conferència escrita per Iceta per ser pronunciada aquest divendres al vespre a Astúries i que el PSC ha penjat al seu web sota el títol ‘La España de todos’, el líder socialista ha argumentat que la solució al conflicte a Catalunya passa per un “acord de tipus federal” que s’hauria de pactar primer en l’àmbit català. Segons Iceta, caldria “obtenir el suport d’almenys dos terços dels membres del Parlament” per després negociar amb l’Estat i les forces polítiques espanyoles.

Això hauria de quedar reflectit en una reforma de la Carta Magna que incorporés el reconeixement dels “drets històrics” catalans. Tanmateix, Iceta no veu que aquest escenari pugui ser imminent: “Hem d’anar pas a pas” i “no crear expectatives a curt termini que puguin convertir-se en frustracions que dificultin encara més el llarg i difícil camí que ens espera”, ha escrit.”Hem de passar d’una profunda divisió a la construcció d’un ampli acord”, ha defensat Iceta, que ha dit que això “no s’aconsegueix de la nit al dia”. El líder del PSC ha argumentat que cal convèncer a tothom del fet que “no hi ha sortida fora d’un procés de diàleg, negociació i pacte”. Segons Iceta, també són necessaris el “respecte mutu i l’acceptació de l’actual marc legal i institucional”.L’acord pel qual aposta el primer secretari del PSC té com a bases “un reforç de l’autogovern, una millora del finançament, la lleialtat institucional, i el millor reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüe d’Espanya”. “El federalisme dona respostes a totes aquestes qüestions”, ha argumentat. Iceta ha insistit que “es tracta d’unir els catalans al voltant d’objectius àmpliament compartits”.”Hem de construir un futur per a tots, superant la divisió creada pel moviment independentista, recuperant el temps i les energies perdudes en un procés que no ha portat res de bo per a Catalunya”, ha afirmat Iceta, que ha cridat a la “reconciliació”. El primer secretari del PSC ha opinat que cal “obrir una nova etapa política” i ha dit que “hi ha factors que apunten a l’esperança”.Iceta ha citat com a factors que poden facilitar la construcció de “l’ampli acord” que el Govern està “cada cop més desorientat i dividit”, que els pactes post-municipals han “debilitat la política de blocs” així com una suposada davallada de l’independentisme. El líder del PSC ha citat dades del CEO de la Generalitat per argumentar que l’electorat independentista “està perdent confiança en solucions de tipus unilateral”.”És possible que estiguem a les portes d’un nou cicle polític i social a Catalunya”, ha dit Iceta, que ha afirmat que “una de les claus” per aconseguir un “nou temps polític” és que hi hagi un govern a l’Estat presidit per Pedro Sánchez i un nou Govern que “treballi pel diàleg, la negociació i el pacte” i busqui “unir els catalans i no dividir-los”.Abans de pronunciar aquesta conferència, en el marc del cicle de trobades que organitza l’Associació Cultural Tribuna Ciudadana que organitza el Club de Prensa Asturiana del diari la Nueva España de Oviedo, Iceta també ha mantingut una trobada amb el president, Adrián Barbón, president del Principat d’Astúries.