Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Espanya rebrà fins a 7.600 MEUR del fons de Brussel·les per pal·liar els efectes socials de la transició verda

ACN Brussel·les.-Espanya podrà rebre fins a 7.600 milions d’euros del fons que la Comissió Europea ha proposat crear per pal·liar els efectes socials derivats de la transició verda. Segons apunta […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Brussel·les.-Espanya podrà rebre fins a 7.600 milions d’euros del fons que la Comissió Europea ha proposat crear per pal·liar els efectes socials derivats de la transició verda. Segons apunta el document de l’executiu europeu, l’Estat es pot fer, en cas que la proposta tiri endavant amb les actuals xifres, amb fins a 2.500 milions d’euros per al període entre el 2025 i el 2027 i amb 5.100 milions per al període entre el 2028 i el 2032. Així, la Comissió Europea ha assignat a Espanya fins al 10,5% del total del fons, dotat amb 72.200 milions d’euros. En el document, la Comissió Europea justifica la necessitat d’un fons social perquè calcula que amb les mesures proposades la despesa energètica de les llars augmentarà 0,8 punts percentuals.

Polònia, un país molt bel·ligerant amb les mesures climàtiques per la seva dependència del carbó, és el país que més diners pot arribar a rebre del fons per pal·liar l’impacte social de la transició ecològica. L’executiu comunitari ha assignat a Polònia fins al 17,61% del total del fons, que són gairebé 13.000 milions d’euros.El segon país que més diners pot arribar a rebre del fons és França amb fins a un 11,2% assignat, un total de 8.087.000 milions d’euros. En tercer lloc se situa Itàlia amb fins a un 10,81% assignat -7.806.000 milions d’euros-, seguida d’Espanya.La proposta de la Comissió Europea planteja que els estats hagin de sol·licitar els diners, fins a un màxim del que tenen assignat, per implementar els seus plans verds. L’objectiu de l’instrument, que es planteja que estigui en marxa del 2025 al 2032, és ajudar els estats a pal·liar els efectes negatius de les mesures verdes, especialment després d’incloure llars i transport rodat en un mercat d’emissions, que els farà pagar si volen contaminar més del permès. Així, el fons social donarà suport a les zones amb més dificultats per fer la transició ecològica, les llars vulnerables, les petites empreses i el usuaris d’aquest transport. Els diners també serviran per a inversions, segona la proposta de l’executiu europeu. Entre les inversions que es volen impulsar amb el fons hi ha l’increment de l’eficiència energètica dels habitatges, la descarbonització de sistemes de calefacció i refrigeració dels edificis i la mobilitat sostenible, entre d’altres.Entre els criteris per assignar la quantitat de diners que arribarà a cada país està l’indicador de llars en risc de pobresa energètica, les dificultats per substituir els cotxes de combustió o la proporció de persones que viuen en zones rurals.