Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Engeguen una iniciativa pionera a la Vall de Bianya de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

|

- Publicitat -

ACN La Vall de Bianya – El Consorci Forestal de Catalunya i l’empresa Olot Meats han posat en marxa una iniciativa pionera de gestió forestal, per tal d’afavorir que els boscos de la Vall de Bianya (Garrotxa) s’adaptin al canvi climàtic. Amb fons de l’empresa es fan una sèrie de treballs en finques privades amb l’objectiu de “segrestar carboni”, incentivar la producció de l’anomenada “aigua blava” i promoure la biodiversitat. Tot plegat tenint en compte el paisatge i adaptant els treballs forestals a les necessitats. D’una banda es talen alguns arbres per tal d’afavorir els més vigorosos i així estalviar aigua. També es netegen camins perquè aquesta aigua arribi als aqüífers i es deixen arbres morts a terra perquè algunes espècies els aprofitin.

El bosc que l’Antònia Garriga té darrera del seu mas a la Vall de Bianya és un dels quatre que el Consorci Forestal de Catalunya, amb la col·laboració d’Olot Meats participen en un projecte pioner de gestió forestal. El que es fa és netejar-lo “respectant el paisatge”, per tal d’afavorir l’aprofitament d’aigua. L’objectiu és que aquells arbres amb més potencial no es vegin afectats per altres. Amb això s’aconsegueix, alhora, “segrestar carboni” eliminant fusta que després pot acabar destinant-se a una activitat econòmica, com la fabricació de mobles.

Publicitat

En paral·lel, es netegen els camins i el sotabosc per tal que l’aigua que caigui s’aprofiti i acabi arribant a rius i aqüífers i no s’evapori per retornar a l’atmosfera. Aquest procés és que es coneix tècnicament la producció “d’aigua blava”.

Un altre dels objectius és afavorir la biodiversitat de la zona. La forma de fer-ho és a través dels arbres morts que poden servir als insectes, ocells i altres espècies per establir-se i desenvolupar-se.

<strong>Iniciativa privada</strong>

Una altra característica que fa pioner aquest projecte és el caràcter privat que té. Això fa, alhora, que les empreses de la zona prenguin consciència de la importància de mantenir l’entorn i fer una gestió “responsable” dels boscos davant del canvi climàtic. La Pilar Puig és la gerent d’Olot Meats que ha finançat els treballs a 30 hectàrees de bosc a la Vall de Bianya.

“No tenim constància que hi hagi altres empreses que hagin apostat per iniciatives com aquesta. Nosaltres paguem el 100% dels treballs i rebem l’assessorament del Consorci. Evidentment animem a d’altres a fer-ho”, ha concretat Puig.

Una de les principals actuacions és la retirada d’arbres sans per tal de garantir la supervivència de la resta. En aquest sentit, el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, explica que “Catalunya té massa arbres” i que és bo “treure individus”, ja que a més, es pot aprofitar per tirar endavant una activitat econòmica i alhora és un reservori de carboni.

<strong>”Molt satisfeta”</strong>

Aquesta actuació, a més, ha de comptar amb el vistiplau de la propietat, i és que cal recordar que la immensa majoria de boscos a la Vall de Bianya són privats. En aquest cas, la propietària de la finca és l’Antònia Garriga. Explica que s’ha sorprès quan ha vist que deixaven alguns arbres morts com a reservori d’animals i insectes.

“Jo els deia per què no s’emportaven els arbres secs i em deien que era perquè allà s’hi amagaven els ocells, els picots i aquestes coses. Nosaltres no hi entenem, però la veritat és que ho han deixat molt bé”, assenyala.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió