Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

Empresa i Treball destina 45,5 MEUR a autònoms, microempreses i cooperatives per al manteniment de l’ocupació

ACN Barcelona – El Departament d’Empresa i Treball destinarà 45,5 MEUR a autònoms, microempreses i cooperatives en el marc del programa ‘Ocupació+Transformació’, que porta per objectiu el manteniment de l’ocupació […]

Agències 27/06/2022

ACN Barcelona – El Departament d’Empresa i Treball destinarà 45,5 MEUR a autònoms, microempreses i cooperatives en el marc del programa ‘Ocupació+Transformació’, que porta per objectiu el manteniment de l’ocupació durant sis mesos i la realització d’una formació per facilitar la transició verda i digital. Concretament, l’ajut anunciat aquest dilluns pel titular del departament, Roger Torrent, en el Consell del Treball Autònom de Catalunya dotarà amb 5.000 euros els sol·licitants que tinguin entre una i cinc persones assalariades. El Govern obrirà una primera convocatòria per accedir a l’ajut la primera quinzena del pròxim mes de juliol, a la que hi destinarà 38,5 MEUR. A partir del 2023, es farà una segona convocatòria amb els 7 MEUR restants.

El Departament ha detallat que el finançament del programa prové dels fons europeus, concretament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

Fonts de la conselleria han explicat que els ajuts s’adjudicaran prioritzant les empreses amb un major nombre de treballadors, i no en funció de l’ordre de sol·licitud. Les condicions per poder accedir a aquests 5.000 euros són dues: que els autònoms, microempreses i cooperatives beneficiades mantinguin els llocs de treball durant sis mesos des de la sol·licitud de la subvenció, i que duguin a terme, en el mateix termini, una actuació formativa que faciliti la transició de la seva activitat cap a l’economia verda o digital.

D’entre algunes de les altres condicions també hi ha la possessió de, com a mínim, un centre de treball a Catalunya, que el volum de negoci anual de l’any 2020 no sigui superior a 2 MEUR.

L’ajut de 45,5 MEUR permetria arribar entorn d’uns 9.000 autònoms. Si bé el Departament no ha ofert detalls sobre quina previsió hi ha en aquest sentit, sí que han indicat que a finals del 2020 a Catalunya hi havia entorn d’unes 160.000 empreses que tenien entre 1 i 5 persones assalariades, les quals representen al voltant del 68% de les microempreses de Catalunya.

El conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha destacat que es tracta del programa d’ajuts directes “més gran” dirigit a treballadores autònomes i microempreses fet des del Departament en els últims anys.

<strong>Mesures aprovades pel Consell de Ministres</strong>

D’altra banda, el conseller ha qualificat “d’insuficients” les mesures aprovades el dissabte pel Consell de Ministres extraordinaris, un nou decret anticrisi que inclou una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport estatal i el 30% dels autonòmics i locals a partir de l’1 de setembre, un augment d’un 15% de les pensions de jubilació i invalidesa i la creació d’un xec de 200 euros per a treballadors, aturats i autònoms amb ingressos baixos.

En aquest sentit, Torrent ha recordat que el Departament d’Empresa ha destinat en el període 2020-2021 560 MEUR en ajudes a autònoms, mentre que el global del decret aprovat per l’executiu de Pedro Sánchez és de 540 MEUR. Davant d’això, el conseller ha afirmat que “qui té els instruments” per ajudar els autònoms “és el govern de l’Estat a través de les quotes o de l’IVA”.

El conseller ha instat al govern espanyol a fer “un esforç molt més intens” davant un context d’inflació que, segons Torrent, “necessita dels esforços de totes les administracions”.

<strong>Convocatòria d’ajuts a treballadores autònomes</strong>

Paral·lelament, el consell d’Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha anunciat aquest dilluns la convocatòria del programa d’ajuts ‘TU+1″, destinades a subvencionar persones treballadores autònomes, sense assalariats a càrrec seu, i que busca fomentar la contractació indefinida d’una persona en situació d’atur.

El programa impulsat des del Govern permetria la subvenció per part del Departament d’Empresa del cost laboral de la persona contractada durant dotze mesos, amb la condició que el contracte sigui de divuit mesos.

El Departament d’Empresa destinarà 10,9 MEUR al programa, la convocatòria del qual s’obrirà a finals del 2022.