Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Els Premis Ramon Barnils guardonen la investigació d’Andreu Merino sobre l’ocupació il·legal de pisos a Barcelona

ACN Barcelona.-Els Premis Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació 2019 han reconegut una investigació sobre l’acció de grups organitzats que rebenten les portes de pisos buits de Barcelona per ocupar-los i […]

Avatar
Agències 11/12/2019

ACN Barcelona.-Els Premis Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació 2019 han reconegut una investigació sobre l’acció de grups organitzats que rebenten les portes de pisos buits de Barcelona per ocupar-los i vendre’n les claus a persones en situació de necessitat. L’autor és el periodista Andreu Merino, del mitjà ‘Nació Digital’, que ha guanyat en la categoria d’obra publicada a mitjans d’àmbit nacional per un treball relacionat amb l’emergència habitacional a la ciutat. És el cinquè any consecutiu que el Grup de Periodistes Ramon Barnils lliura aquests guardons, que en una gala celebrada aquest dimecres al vespre al Born CCM, han reconegut també el reportatge ‘Boscos, la gestió pendent’ de Jaume Barrull, del diari ‘Segre’. Ambdós premis estan dotats amb 1.500 euros.

El treball de Barrull s’endinsa en les causes socials, polítiques, econòmiques i culturals que hi ha al darrera de l’incendi que l’estiu passat va arrasar les comarques de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues. El president del Grup Ramon Barnils, Ferran Casas, ha assegurat que els treballs de Merino i Burrull retraten dues realitats que demostren una “deixadesa institucional” que cal assenyalar. “Deixadesa permetent el negoci de la misèria de la venda il·legal de claus de pisos ocupats, que sembla que no és prou important per les administracions, mentre hi ha milers de famílies al nostre país en emergència habitacional”, ha explicat Casas sobre la investigació de ‘Nació Digital’. Pel que fa al treball del mitjà lleidatà, “contemplant com una part del territori perd població i oportunitats i només es converteix en notícia quan passa alguna desgràcia com els focs d’aquest estiu”, ha apuntat Casas.El president del Grup Barnils ha fet referència a les agressions que estan patint periodistes, però també altres col·lectius. “Ens preocupa que des d’alguns mitjans es blanquegin, o directament amplifiquin, els discursos de l’odi (ja sigui per qüestions polítiques, de raça o gènere) sense ser rebatuts d’immediat”, ha dit Casas.