Edició 2181

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 15 de juliol del 2024
Edició 2181

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 15 de juliol del 2024

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus impulsen un pla pilot per fomentar el desplaçament en transport públic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La vuitena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus impulsarà un pla pilot per fomentar que el darrer tram del desplaçament fins als punts d’inici d’algunes rutes es faci en transport públic. Els esdeveniments tindran una durada d’entre dos i set dies i es faran de maig a octubre en onze comarques catalanes. L’objectiu és oferir al públic rutes guiades a peu per conèixer un territori amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries. Tal com ha explicat la directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Roser Bombardó, es vol prioritzar un model de turisme “sostenible i regeneratiu” envers un de “masses” que “degrada els espais”.

En el marc dels Festivals de Senderisme hi haurà un total de 12 esdeveniments programats en els pròxims mesos, habitualment els caps de setmana. Per ordre cronològic, són el Festival Camina el Berguedà (19-21 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (26-28 de maig), el Cerdanya Happy Walking (1-4 de juny), el Festival Camina Pirineus-Alt Urgell (16-18 de juny), el Val d’Aran Walking & Summit Festival (19-25 de juny), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (7-9 de juliol), el Festival de Senderisme del Solsonès (16-17 de setembre), l’Alt Empordà Sea Walking (22-24 de setembre), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (23-24 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (29 de setembre-1 d’octubre), el Vall de Boí Trek Festival (7-9 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (20-22 d’octubre).

Publicitat

Les propostes volen fomentar un turisme responsable, saludable i respectuós amb el medi natural. És per això que quatre dels festivals, -el Garrotxa Volcanic Walking, el Festival Camina Pirineus Alt Urgell, el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus i el Ripollès Discovery Wlaking- engeguen un pla pilot d’impuls del transport públic.  La voluntat és facilitar que els senderistes apuntats als festivals facin el darrer tram del desplaçament fins al lloc de sortida de la caminada, que sol ser un espai natural o un punt d’interès, en transport públic facilitat pels organitzadors de cada festival. Tal com ha explicat el seu coordinador, Cesc Capdevila, es tracta de reduir “la petjada de carboni” que generen els esdeveniments. “Ensenyar la joia de la corona, que sovint, es troba en un lloc aïllat, però millorant els desplaçaments”, ha insistit.

<strong>Descoberta del patrimoni pirinenc</strong>

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals de la mà de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. En paraules de la directora de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Eva Fiter, “són caminades conscients, amb guia, on no sols anem a caminar sinó a conèixer l’entorn”. En el mateix sentit s’ha manifestar el director tècnic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), Marcel Blanes, que ha reivindicat “l’excursionisme com a mitjà per al coneixement del patrimoni natural, paisatgístic i cultural”.

A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara sis parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya.

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, combinant itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.

A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. Des de llavors, i tot i la pandèmia, la xifra de participants anuals se situa al voltant de les 2.000 persones.

<strong>Potencial turístic català</strong>

L’IDAPA, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, és l’organisme públic, dependent del Departament de Territori, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els organitzadors de cada esdeveniment. L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.

“L’organització de festivals de senderisme a les onze comarques que conformen la marca Pirineus permet donar a conèixer la gran diversitat d’experiències que ofereix aquest territori i, alhora, fomentar la dinamització del teixit econòmic local”, ha afirmat el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Patrick Torrent.

D’altra banda, per a Torrent el turisme ha de ser una activitat cada vegada “més sostenible” i “el fet que enguany es dugui a terme un pla pilot d’impuls del transport públic mostra que anem en la direcció correcta i que hi ha un interès creixent per ser més respectuosos amb l’entorn i els seus recursos naturals”.

<strong>Incendis i sequera</strong>

Sobre la situació de sequera, així com el risc d’incendi al que s’enfronta Catalunya i que s’accentuarà de cara als pròxims mesos, Bombardó ha insistit que s’obeirà allò que marqui el pla alfa de cada territori, que marcarà si es podrà desenvolupar o no l’activitat. “Per altra banda, creiem que justament l’aposta pels grups reduïts, amb un guia que fa pedagogia en aquest sentit, ho entenem com un element que ajudarà al comportament i bona manera de fer per evitar conductes de risc”, ha afegit. En quant a l’aigua, ha recordat que les rutes estan relacionades amb altres vessants, però en cap cas amb aquesta.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió