Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Els comuns volen portar a la taula de partits de l’Estat que porposen la celebració del referèndum

ACN Barcelona.-El portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha explicat aquest divendres que l’espai preveu portar a la taula de diàleg entre partits de l’Estat la proposta de referèndum […]

Avatar
Agències 03/01/2020

ACN Barcelona.-El portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha explicat aquest divendres que l’espai preveu portar a la taula de diàleg entre partits de l’Estat la proposta de referèndum d’autodeterminació. En una atenció als mitjans, Asens ha dit que portaran el referèndum, a la trobada encara no constituïda, perquè forma part del programa electoral que van concórrer a les eleccions espanyoles. Asens ha dit però que els comuns aniran a la trobada amb una posició “flexible” i “no dogmàtica” i ha prioritzat abans que la ciutadania de Catalunya voti en una consulta allò que s’acordi a la taula de negociació entre el govern català i l’espanyol. Asens ha aplaudit l’acord “històric” entre PSOE i ERC perquè “s’imposa el diàleg i es deixa enrere la judicialització”.

(En Comú Podem ha corregit el diputat Jaume Asens després de la roda de premsa, tot explicant que la defensa de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació no es faria a la taula de governs, com havia dit ell, sinó a la taula de partits que la formació proposa per a tot l’Estat i que no està constituida)”Nosaltres no renunciem a la nostra proposta de via escocesa, és el que consta al programa electoral.”, ha argumentat. “Sempre hem dit que la nostra posició no és inamovible i que estem disposats a escoltar altres opcions”, ha afegit després.Pel que fa a la composició de la taula de negociació entre governs ha dit que hi ha d’assistir aquells membres que designi cada executiu. Després d’explicar que als comuns els agradaria ser-hi, ha dit que si no hi són seran ben representats pels dirigents d’Unides Podem.Asens ha dit que “no necessàriament” ha d’assistir a la reunió el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol. Això sí, ha dit que els dos presidents han de mantenir un diàleg “fluid”.En concret, Asens ha defensat que si no hi assisteixen no per això la taula de diàleg “deixa de ser vàlida”. “No cal que hi siguin en totes les sessions”, ha conclòs.La possible inhabilitació de Torra per part de la JEC, “mala notícia”D’altra banda, el líder dels comuns a Madrid ha dit que la Junta Electoral Central (JEC) no pot resoldre el recurs que té interposat Torra perquè és un òrgan “administratiu i no jurisdiccional”. “Seria adjudicar-se una competència que no li correspon”, ha dit. En cas que la JEC inhabiliti el cap del Govern, ha dit que s’estaria vulnerant el dret a la segona instància de Torra.”Seria una mala notícia que es produís la inhabilitació de Torra per part de la JEC. Creiem que a Torra han de ser les urnes qui acabin amb el seu mandat i no els jutges. Però si han de ser els jutges haurien de ser els del Tribunal Suprem”, ha expressat.