Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Els ateneus cooperatius catalans s’alien amb Reempresa per salvar negocis a punt del tancament

ACN Barcelona.-Els 14 ateneus cooperatius catalans han signat un conveni de col·laboració amb el centre de Reempresa de Catalunya per fomentar la reemprenedoria de negocis a punt de tancar a […]

Avatar
Agències 26/02/2021

ACN Barcelona.-Els 14 ateneus cooperatius catalans han signat un conveni de col·laboració amb el centre de Reempresa de Catalunya per fomentar la reemprenedoria de negocis a punt de tancar a través de la fórmula cooperativa. L’acord té l’objectiu “d’assegurar l’èxit” dels casos de relleu empresarial col·lectiu. Els dos dispositius públics col·laboraran per promoure la continuïtat d’aquestes empreses conservant-ne els llocs de treball i intentant crear-ne de nous. Els ateneus defensen aquesta fórmula de l’activitat empresarial pel fet que crea relacions socioeconòmiques “transformadores, col·lectives, democràtiques, justes i solidàries”.

Segons els responsables de la xarxa d’ateneus cooperatius, un dels obstacles principals per tirar endavant relleus d’aquest tipus és que els negocis candidats no es detecten amb prou antelació com per plantejar a les plantilles la possibilitat de cooperativitzar-los. D’una banda, les plantilles “ignoren les potencialitats” de l’opció cooperativa, i de l’altra, les direccions “tendeixen a desestimar” que siguin els treballadors els que puguin continuar l’activitat.Amb l’acord de col·laboració amb el centre Reempresa de Catalunya (un agent present a tot el país que rep informació sobre empreses que volen traspassar-se i les connecta amb potencials emprenedores que en vulguin el relleu) “s’aconsegueixen generar noves oportunitats per ambdues parts”, segons afirmen els responsables dels ateneus.El director general d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat, Josep Vidal, ha destacat que en el context de crisi actual, hi ha molts negocis abocats a cessar l’activitat. “De vegades el tancament és inevitable, però d’altres s’obre la possibilitat que els treballadors s’impliquin en la gestió i puguin prendre el relleu”, ha considerat. A més, Vidal ha fet valdre la “capacitat de resiliència” de les cooperatives en temps de crisi, atès que “centren el focus en les persones i el manteniment dels llocs de treball”.