Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Els arquitectes demanen que es reconsideri el cessament del director de Serveis d’Arquitectura de Barcelona

ACN Barcelona – Una cinquantena de persones relacionades amb el món de l’arquitectura, entre les quals el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Guim Costa, o la presidenta […]

Agències 29/12/2022

ACN Barcelona – Una cinquantena de persones relacionades amb el món de l’arquitectura, entre les quals el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Guim Costa, o la presidenta de la demarcació de Barcelona de l’entitat, Sandra Bestraten, signen una carta adreçada a l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, en què demanen que es reconsideri el cessament del director de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament, l’arquitecte Marc Aureli Santos. A la missiva, els signants afirmen que Santos és funcionari de l’administració pública barcelonina des de fa 35 anys i subratllen que en aquest temps ha mantingut una tasca “impecable” al capdavant d’una direcció “tan sensible”.

Els signants de la missiva destaquen el “criteri” com a arquitecte de Santos, la “professionalitat en tot moment” i la “predisposició per afrontar els reptes de Barcelona, sempre des de la conciliació i el diàleg entre tots els agents”.

Alhora reclamen que est tingui en compte aquesta valoració no només al capdavant de la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, sinó també al districte de Ciutat Vella, a l’Agencia de Paisatge Urbà, a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i a l’antiga empresa pública Barcelona Gestió Urbanística (Bagursa).

A banda, el col·lectiu d’arquitectes sent “inquietud” davant les notícies “no oficials” que els arriben sobre “possibles canvis” a la Fundació Mies Van Der Rohe, un “espai de consens i acollida” per al sector. Per això reclamen que es mantingui la “bona tasca” de la directora de la institució, l’arquitecta Anna Ramos.

Els arquitectes que firmen la carta respecten que la Tinència d’Alcaldia vulgui fer canvis en l’estructuració interna de les àrees corresponents si “reforcen les polítiques públiques que es volen promoure des del govern”.

Però alhora es mostren preocupats perquè es pugui apartar dels càrrec “de forma pocs motivada i de manera injusta” les persones “que més estan contribuint actualment a reforçar la col·laboració entre els agents administratius i els professionals i socials, i que treballen per a la qualitat arquitectònica” a Barcelona.

“Desitjaríem comprendre millor el que ha motivat aquestes decisions per tal de no sentir que el que està en risc és el fins ara compromís compartit de l’Ajuntament de Barcelona i del nostre sector professional amb l’arquitectura just a pocs mesos del Festival d’Arquitectures d’enguany”, afegeixen.

Per tot plegat, i tot alertant que la capitalitat mundial d’arquitectura que Barcelona exercirà el 2026 “no pot prescindir” de persones com Marc Aureli Santos o Anna Ramos, els arquitectes demanen “que sigui reconsiderada aquesta intenció del seu cessament que tanta sorpresa i desencís i consternació” els ha causat.