Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El túnel de Lilla suma un nou sobrecost de 18 MEUR per la presència d’argiles i pissarres

ACN Montblanc.-El túnel que es construeix al Coll de Lilla s’ha encarit novament, en 18 milions d’euros, per les argiles i pissarres del terreny. Les obres de perforació del túnel […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Montblanc.-El túnel que es construeix al Coll de Lilla s’ha encarit novament, en 18 milions d’euros, per les argiles i pissarres del terreny. Les obres de perforació del túnel acumulen així un nou sobrecost milionari. La presència d’argiles expansives en aquest entorn a cavall de l’Alt Camp i la Conca de Barberà ja era coneguda. De fet, aquest tram, el més complex de tot el traçat de l’A-27, que enllaçarà Tarragona i Montblanc, ja va comportar temps enrere una injecció de 30 milions d’euros i el pressupost del projecte es va elevar fins als 115 milions. Malgrat tot, el PSC confia que que el quart i últim tram de l’autovia, en fase de construcció, escurci terminis i en menys de dos anys ja hi puguin circular vehicles.

El diputat socialista al Congrés, Joan Ruiz, i el portaveu del PSC a l’Ajuntament de Montblanc, Joan Manel Cabello, han fet balanç de la construcció del quart i darrer tram de l’A-27, in situ, aquest dijous, al poble de Lilla, pedania de Montblanc, on les obres avancen a bon ritme. La perforació avança en les quatre boques del túnel, repartides a banda i banda de la muntanya. Cabello calcula que, en cada vessant, la perforació ja es troba uns 500 metres endins. Per tant, segons aquests càlculs aproximats, ja s’haurien perforat dos terços del futur túnel, amb una longitud total de 1.500 metres. En relació a l’aparició d’esquerdes a Lilla, a causa de les voladures, Ruiz ha recordat el compromís d’elaborar una auditoria per reparar totes les escletxes, i que són “estètiques, no pas estructurals”. Aquest últim tram de l’A-27 rebrà 24 milions d’euros dels pressupostos generals de l’Estat l’any 2021 i, segons el PSC, també hi haurà partida pels del 2022, “fins que s’acabi l’obra”, ha garantit Ruiz. A aquesta quantia, cal afegir-hi una altra partida destinada a l’estudi per a la connexió de l’A-27, des de la sortida del túnel, fins a l’autopista AP-7, en uns quatre quilòmetres i escaig de nova carretera. En aquest sentit, Ruiz ha destacat que la confluència d’aquests dos eixos fonamentals en el territori posicionen Montblanc com una “aposta de futur” en matèria logística i industrial. “En aquests pressupostos generals es preveuen 7 de cada 10 euros dirigits a temes socials i més de 170.000 pensionistes tarragonins veuen assegurada la seva pensió”, ha remarcat Ruiz.