Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Trueta adequa 28 llits a la planta novena B per hospitalitzar pacients covid-19 crítics, semicrítics o convencionals

ACN Girona.-El Trueta de Girona ha adequat la planta novena B de l’hospital com a nova unitat d’hospitalització per a pacients amb covid-19. A principis de la setmana que ve […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Girona.-El Trueta de Girona ha adequat la planta novena B de l’hospital com a nova unitat d’hospitalització per a pacients amb covid-19. A principis de la setmana que ve es preveu posar en marxa l’espai que tindrà capacitat per acollir 28 pacients, en catorze habitacions dobles. La característica principal d’aquesta àrea nova és que serà una planta flexible, és a dir, tots els llits s’han habilitat per poder acollir tot tipus de pacient –crític, semicrític i convencional- i s’adaptarà l’equipament i el personal en funció de les necessitats assistencials que hi hagi en cada moment. En aquesta zona hi havia les habitacions dels metges i metgesses que estaven de guàrdia, que s’han traslladat a altres espais.

En un comunicat, el Trueta remarca que durant les últimes setmanes han fet un esforç “important” d’obres per tenir preparada aquesta planta el més aviat possible. En concret, han disposat dues tomes d’oxigen, buit i aire medicinal a totes les habitacions, sistema d’alarma, càmeres de videovigilància per monitoritzar els pacients i han instal·lat una sala central per al control dels pacients. La previsió es posar la planta en funcionament la setmana que ve amb pacients crítics i semicrítics. En els darrers dies, han detectat una estabilització –i fins i tot descens- en el nombre d’ingressos a les unitats de crítics que, juntament amb l’increment d’altes donades, fa que en aquest moment hi hagi menys necessitats de llits de crítics. Per això, la direcció del centre ha decidit concentrar els pacients en aquesta planta, que serà la unitat més gran, però mantenir la resta d’UCI provisional muntades per si hi hagués un repunt de casos.L’hospital Trueta partia d’una UCI amb 18 llits i que en aquest moment té habilitats sis espais més per acollir pacients crítics, amb una capacitat total de fins a 70 pacients. Aquestes UCI provisional s’havien muntat a la Unitat Coronària, a l’hospital de dia, a la zona d’urgències de traumatologia, a la planta d’hospitalització de pediatria i a les urgències de pediatria. L’adequació d’aquests espais, havia obligat a moure l’activitat assistencial que s’hi feia abans de convertir-los en UCI.En funció de com evolucioni la pandèmia, els espais que han acollit les UCI provisionals podrien començar a recuperar la seva activitat habitual abans de la crisi del coronavirus, prioritzant el replegament de la UCI habilitada a la Unitat Coronària i a l’hospital de dia, i tenint com a base la possibilitat d’adaptar-les de nou si fos necessari.Recuperació progressiva de l’activitat quirúrgicaParal·lelament, a partir de demà està previst que es comencin a fer més intervencions quirúrgiques, principalment en pacients oncològics. Així, es posaran en marxa dos quiròfans de cirurgia programada que permetran fer unes quatre operacions al dia de mitjana. Els quiròfans també s’aniran obrint en funció de com vagi avançant la pandèmia i de la disponibilitat de llits de l’hospital.Durant aquest dimecres també s’han començat a fer alguns estudis hemodinàmics programats en determinats pacients.