Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Tribunal de Comptes Europeu denuncia ajudes multimilionàries a les aerolínies i “escassa” protecció als viatgers

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Comptes Europeu denuncia les ajudes públiques multimilionàries que els estats de la Unió Europea han concedit a les aerolínies durant la pandèmia, mentre que la protecció […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Comptes Europeu denuncia les ajudes públiques multimilionàries que els estats de la Unió Europea han concedit a les aerolínies durant la pandèmia, mentre que la protecció dels drets dels passatgers ha estat “escassa”. En un informe publicat aquest dimarts, els auditors censuren els governs de la UE per haver concedit gairebé 35.000 milions d’euros a aquestes companyies sense exigir a canvi l’obligació de reemborsar els vols cancel·lats per la covid-19. Els auditors acusen les aerolínies d’obligar els passatgers a acceptar una bonificació de forma “il·lícita”. En realitat, tenen dret a cobrar el vol en un marge d’entre set i catorze dies.

“S’ha fet tot el possible per donar ajuda a les aerolínies i els organitzadors de viatges combinats, però els esforços per garantir els drets de milions de persones a la UE han estat molt escassos”, lamenta Annemie Turtelboom, Membre del Tribunal responsable de l’informe.L’informe destaca que la cancel·lació de vols per la pandèmia ha afectat desenes de milions de passatgers a la UE entre març de 2020 i març de 2021. La legislació de la UE atorga al passatger aeri el dret a un transport alternatiu per la cancel·lació del vol o al reemborsament del bitllet en set o catorze dies.El Tribunal de Comptes ha constatat que la majoria de les aerolínies van començar a tornar els diners a partir del juny del 2020, “molt més tard” del que marca la legislació. També destaquen que molts passatgers només van rebre un reemborsament parcial o que va arribar amb molt de retard.Fort suport al sector aeriTot i que es van saltar els drets dels passatgers al·legant que, altrament, farien fallida, les aerolínies van rebre “en temps rècord” 34.700 milions d’euros de fons públic amb l’aval de la Comissió Europea entre març del 2020 i abril del 2021, segons càlculs dels auditors. Air France i KLM es van emportar gran part de les ajudes durant aquest període: més d’11.000 milions d’euros. Lufthansa més de 6.000 milions d’euros i TUI, TAP i SAS van percebre 1.000 milions d’euros.El Tribunal de Comptes critica que els estats donessin aquestes ajudes sense la condició de reemborsar als passatgers els diners de vols cancel·lats, malgrat tenir el permís de l’executiu europeu per fer-ho.Passatgers desprotegits”La pandèmia ha suposat un perjudici sobre els drets dels passatgers aèries”, denuncia Turtelboom. Segons conclou l’informe, la pandèmia de la covid-19 ha posat de manifest que els passatgers aeris no estan suficientment ben informats sobre els seus drets.Per impedir que aquesta situació es torni a repetir, el Tribunal de Comptes Europeu demana a Brussel·les que impulsi un “formulari de reemborsament normalitzat a tota la UE”, crear “fons de garantia per a cancel·lacions de vols” i obligar a les companyies a “reservar un percentatge fix del pagament anticipat del bitllet” per poder afrontar reclamacions dels passatgers. Igualment, insta la CE a “revisar les normes sobre la capacitat financera de les companyies aèries.