Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El TJUE tomba la decisió de Brussel·les que exigia a Espanya recuperar les ajudes a les drassanes

ACN Brussel·les – El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tombat la decisió de la Comissió Europea que obligava Espanya a recuperar les ajudes a les drassanes. […]

Agències 02/02/2023

ACN Brussel·les – El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tombat la decisió de la Comissió Europea que obligava Espanya a recuperar les ajudes a les drassanes. En una sentència publicada aquest dijous, el tribunal amb seu a Luxemburg argumenta la decisió perquè l’executiu comunitari no va identificar correctament els beneficiaris de les ajudes –vigents entre el 2002 i el 2011- en considerar que no només ho eren els inversors sinó també les companyies navilieres. Després de la decisió de la justícia europea, la qüestió pot tornar ara a la Comissió Europea per decidir si inicia un nou procés sancionador contra l’Estat per aquesta qüestió, ara seguint les consideracions del TJUE.

El règim fiscal espanyol al qual es refereix la sentència permetia a les empreses navilieres adquirir vaixells construïts a drassanes espanyoles amb una rebaixa del preu d’entre un 20% i un 30%. Per fer-ho, es donaven avantatges fiscals a agrupacions d’interès econòmic i als inversors que hi participaven, els quals en transferien una part a les navilieres que compraven un vaixell.

La Comissió Europea va considerar que això donava un “avantatge selectiu” respecte a altres competidors d’altres estats membre, per la qual cosa va exigir a Espanya recuperar les ajudes només dels inversors. Aquesta avaluació, defensa el TJUE, va ser “errònia” perquè considera que també se’n beneficiaven les companyies navilieres.