Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El TJUE conclou que la reforma de l’edat de jubilació dels jutges del Suprem a Polònia viola “la independència judicial”

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha conclòs que la reforma de l’edat de jubilació dels jutges del Tribunal Suprem a Polònia viola “la independència judicial”. L’alt […]

Avatar
Agències 24/06/2019

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha conclòs que la reforma de l’edat de jubilació dels jutges del Tribunal Suprem a Polònia viola “la independència judicial”. L’alt tribunal europeu amb seu a Luxemburg ha determinat aquest dilluns que aquest canvi, introduït amb el govern liderat pel partit d’ultradreta Llei i Justícia, “no està justificat” i que “viola el principi d’immobilitat del jutge”. Així, el TJUE critica que el president del país sigui el competent per prorrogar o no el mandat als jutges i el fet que la mesura afectés un terç dels membres del Suprem. Amb aquesta sentència el TJUE respon a la demanda de la Comissió Europea del 2018 que acusava Varsòvia d’incomplir el dret de la UE imposant la jubilació als 65 anys als homes magistrats i als 60 a les dones, quan abans era per als dos sexes als 67.

La mesura, polèmica des dels seus inicis, implicava que 27 dels 72 jutges es veiessin obligats a deixar el càrrec de cop i volta. La normativa, a més, ofereix als jutges afectats per la jubilació poder sol·licitar una pròrroga del mandat al president de la República, que ho pot concedir per tres anys i renovar una vegada. Però aquesta no marca criteris clars per la decisió presidencial ni l’opció a un recurs, segons argumentava l’executiu europeu.Si bé el govern polonès defensava que la mesura pretenia harmonitzar l’edat de jubilació amb la resta dels treballadors, el TJUE li ha donat finalment la raó a Brussel·les assegurant que hi ha “dubtes seriosos sobre les finalitats reals de la reforma”. A partir d’ara, si la CE considera que Polònia no aplica la sentència de Luxemburg pot interposar un altre recurs perquè el tribunal imposi sancions.