Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

El Síndic torna a informar el TSJC de les demores en els tràmits als registres civils davant l’augment de queixes

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha posat en coneixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’increment de queixes rebudes per la demora en els registres civils. […]

Avatar
Agències 16/07/2020

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha posat en coneixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’increment de queixes rebudes per la demora en els registres civils. Des de l’inici de la pandèmia, al voltant de 30 persones s’han adreçat a la institució per denunciar retards que pateixen les seves sol·licituds. Ha afirmat que en alguns casos aquestes no seran ateses fins a finals del 2021. La majoria de queixes fan referència a la lentitud en la tramitació de la nacionalitat espanyola, l’obtenció dels certificats de defunció, expedients de matrimoni o inscripcions de fills. El Síndic ha tramès tots els casos al TSJC perquè en sigui coneixedor “i hi doni resposta al més aviat possible”.

El Síndic ja va obrir una actuació d’ofici a l’abril per avaluar la situació de “desbordament” del Registre Civil durant la pandèmia. Llavors va alertar sobre l’incompliment de la instrucció de l’11 de març del Consell General del Poder Judicial, que establia que les actuacions als registres quedaven suspeses, a excepció de les inscripcions de naixements, defuncions i matrimonis d’urgència. Segons les queixes rebudes pel Síndic, les persones que les interposaven s’havien trobat tancat el registre. El TSJC va informar el Síndic que era coneixedor de la situació de “desbordament” que pateixen els registres civils de les grans ciutats i que també s’havia traslladat la informació al Ministeri de Justícia. Ribó també va advertir el Defensor del Poble. Tot i això, el Síndic ha continuat rebent queixes que denuncien uns terminis “inadmissibles” i per això ha tornat a posar en coneixement del TSJC la situació “amb la finalitat que es puguin adoptar les mesures oportunes per posar fi a la situació de col·lapse derivada de la crisi sanitària de la covid-19”.