Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

El sector concertat i privat d’atenció a la gent gran reclama l’equiparació salarial amb les residències públiques

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Les principals organitzacions empresarials i socials del sector concertat i privat d’atenció a la gent gran han presentat aquest dilluns un manifest on reclamen l’equiparació salarial dels seus empleats amb els treballadors públics. Sota el lema ‘Mateixa feina, mateix salari’, els agents socials i econòmics han demanat una inversió extraordinària de 250 milions d’euros per part del nou Govern per equiparar els salaris dels professionals de les residències i els centres de dia amb places finançades públicament amb els salaris de les residències pròpies de la Generalitat. El manifest proposa que els partits que es presenten a les eleccions del 12-M incorporin la demanda d’equiparació en els seus programes electorals i en el futur executiu.

Les organitzacions volen que hi hagi un acord al Parlament que doni suport a la demanda d’equiparació salarial i que aquesta millora arribi en el termini màxim d’una legislatura, donant compliment a l’article 166 de la llei de mesures dels pressupostos de la Generalitat de 2020 per a tota la xarxa de serveis socials.

Publicitat

Entre les entitats que han donat suport al manifest hi ha l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), La Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, la Unió General de Treballadors (UGT) i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR).

El text ha lamentat que la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya hagi deixat “sense efectes” un conjunt d’acords subscrits entre el sector i el Departament de Drets Humans.

En roda de premsa han denunciat les “males condicions econòmiques” que pateixen el conjunt de professionals de les residències de gent gran del país, uns 40.000 professional, el 90% dones. Han detallat que hi ha una diferència del 40% del nivell salarial entre el conveni públic de residències i els principals convenis d’aplicació al sector amb “mateixes tasques laborals”

Així, patronals, sindicats i associacions de gent gran han vist amb “gran preocupació” com el salari mínim interprofessional atrapa determinats perfils com l’auxiliar de geriatria. També han recordat que la dignificació s’ha de fer davant del context que els avis cada vegada són més vulnerables i requereixen més cures.

Segons han explicat, l’harmonització de les condicions laborals dels professionals és necessària perquè afecta en la mobilitat de professionals i dificulta la fidelització i captació de treballadors. A tall d’exemple, han denunciat que un gerocultor que treballa 1.792 hores al sector privat té un sou anual brut de 16.384,30 euros mentre que un auxiliar de geriatria que treballa en una residència pública durant 1.633 hores a l’any i percep 24.375,82 euros anuals bruts.

Per això, les organitzacions estimen que per equiparar només econòmicament les taules salarials fan falta uns 282 milions d’euros per cobrir els professionals afectats pel conveni. Per equiparar el preu pagat per hora, caldrien uns 93 milions d’euros.

A la roda de premsa de presentació del manifest les organitzacions han explicat que la Generalitat destina 4.100 euros a cada plaça a les residències, una xifra que a les concertades es redueix a la meitat.

També han alertat que el 2023 es va detectar un 11,63% d’absentisme laboral a les residències concertades i privades.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió