Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El PSOE admet que caldrà trobar “vies d’expressió” per resoldre un “conflicte polític” amb Catalunya que “afecta tot l’Estat”

ACN Madrid.-El ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dimecres en declaracions a la premsa que el PSOE està disposat a […]

Avatar
Agències 04/12/2019

ACN Madrid.-El ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dimecres en declaracions a la premsa que el PSOE està disposat a abordar “vies d’expressió” per resoldre un “conflicte polític” amb Catalunya “que afecta el conjunt d’Espanya”. Segons Ábalos, en les negociacions amb ERC les dues parts proves de “superar” les diferències de base sobre l’origen d’aquest conflicte i trobar la manera d’afrontar-lo “de manera adequada”. “Es tracta de buscar des de l’assumpció del problema que afecta el conjunt d’Espanya i trobar una via d’expressió de manera que ningú hagi de recórrer a situar-se fora de l’ordenament jurídic”, ha afirmat. Ábalos ha apuntat que el seu executiu espera poder investir Sánchez aviat. “ERC no ens ha demanat cap temps concret, però si [la investidura] s’ha de produir no hi ha cap necessitat de demora”.

Ábalos s’ha pronunciat en termes semblants als que recollia el comunicat conjunt que van signar ERC i el PSOE després de la reunió dels equips negociadors d’aquest dimarts. El comunicat insistia en l’existència d’un “conflicte polític” que ja no de “convivència” -com afirmava Pedro Sánchez durant la campanya electoral- que cal abordar “buscant els instruments necessaris per a la seva canalització”.El número dos del PSOE ha anat més enllà per situar l’abast del conflicte a nivell estatal, i no només “a Catalunya”, com afirmava divendres passat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Segons el secretari d’Organització del PSOE, el conflicte “no és quelcom que s’hagi d’abordar únicament entre les formacions catalanes” sinó que “transcendeix a la pròpia situació a Catalunya i afecta la institucionalitzat de l’Estat” com es veu –ha dit- “a la situació política”. “Vies d’expressió”A més, Ábalos admet que caldrà trobar “vies d’expressió” per resoldre aquest conflicte. Per tant, segons Ábalos, cal “no negar l’existència del conflicte polític que és evident” i “encarar-lo” des de l’àmbit polític”. “Es tracta de buscar des de l’assumpció del problema que afecta el conjunt d’Espanya i trobar una via d’expressió de manera que ningú hagi de recórrer a situar-se fora de l’ordenament jurídic”. Segons el ministre de Foment, en la mesura que el PSOE i ERC parteixen de posicions “tan distants” sobre l’origen d’aquest conflicte, ara cal encarar-lo “simplement per superar els desencontres i trobar una via com a mínim per situar el conflicte de manera adequada”. Ábalos no ha volgut pronunciar-se sobre si és possible que ERC i el PSOE assoleixin l’acord per investir Sánchez abans de Nadal. “No està a les nostres mans, com saben, tot i que ho intentem”. “Cadascú té els temps que té, i ERc no ens ha demanat cap temps en concret, però nosaltres creiem que si s’ha de produir no hi ha necessitat de demora”.