Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

El preu de les exportacions cau un 1,6% al novembre

ACN Madrid.-La taxa anual de l’Índex de Preus d’Exportació (IPRIX) al novembre es va situar en el -1,6%, una dècima més que a l’octubre, segons dades provisionals de l’INE. Els […]

Avatar
Agències 04/01/2021

ACN Madrid.-La taxa anual de l’Índex de Preus d’Exportació (IPRIX) al novembre es va situar en el -1,6%, una dècima més que a l’octubre, segons dades provisionals de l’INE. Els sectors industrials amb més influència positiva són els béns intermedis, amb variació anual de nou dècimes fins al -1,1%, per l’increment dels preus de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants i plàstics, entre d’altres; i de la fabricació de bàsics com ferro i acer davant els descensos del novembre del 2019. També ha influït l’energia, amb una taxa del -18,6%, més d’un punt superior a la del mes anterior per l’augment dels preus de la Producció, transport i distribució de l’energia elèctrica, que a l’octubre es van mantenir estables.

D’altra banda, entre els sectors industrials amb influència negativa destaquen els béns de consum no durador, que redueix vuit dècimes la seva variació anual, fins al -1,2% com a conseqüència de la baixada dels preus dels processats, conservació de carn i elaboració de productes càrnics que al novembre de l’any passat es van incrementar. A més, els béns d’equip, que se situen en una taxa del 0,7%, tres dècimes per sota de la d’octubre pel descens dels preus de la fabricació dels vehicles a motor, que al novembre del 2019 van augmentar.Pel que fa l’Índex de Preus d’Importació (IPRIM) registra una taxa anual del -8,2% al novembre, quatre dècimes per sobre el mes anterior. Per destí econòmic, entre els sectors industrials que tenen influència positiva en aquesta evolució van ser l’energia, amb una variació del -37,5%, quasi un punt més que a la de l’octubre; dels béns intermedis, amb una taxa que puja vuit dècimes fins al -1,4%, i la indústria química. En canvi, el sector industrial amb major influència negativa van ser els béns d’equip, que van situar la seva variació en el -1,1%, una dècimes per sota de la del mes anterior.