Diumenge, 17 de gener de 2021 - Edició 906
La República

El preu de l’electricitat augmenta un 35,8% interanual al gener, segons FACUA

ACN Madrid.-El preu del quilovat per hora (kWh) d’electricitat ha augmentat un 35,8% interanual al gener, segons FACUA – Consumidors en Acció. En els primers onze dies de gener, el […]

Avatar
Agències 11/01/2021

ACN Madrid.-El preu del quilovat per hora (kWh) d’electricitat ha augmentat un 35,8% interanual al gener, segons FACUA – Consumidors en Acció. En els primers onze dies de gener, el preu mitjà s’ha situat en 18,2 cèntims, en comparació amb els 13,4 cèntims del mateix període de l’any passat. L’associació ha reclamat mesures urgents per frenar “l’especulació” i abaratir el rebut de la llum i ha criticat “l’actitud conformista” de la vicepresidenta quarta i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. L’entitat també reclama una baixada substancial dels impostos indirectes que s’apliquen a la factura elèctrica de les famílies, que superen el 27%, en sumar-se l’IVA general del 21% amb l’impost especial sobre l’electricitat.

FACUA ha recordat que el PSOE i Unidas Podemos van anunciar una “modificació de la factura elèctrica” per tal que el termini variable de la component regulada sigui incremental en funció de l’energia consumida, de manera que el cost a pagar pels primers kWh sigui inferior als següents, “incentivant l’eficiència energètica”. L’associació també ha afirmat que les dues formacions es van comprometre a emprendre els “canvis normatius necessaris” en relació amb el funcionament del mercat elèctric per acabar amb la “sobrretribució”. L’acord signat entre el PSOE i Unidas Podemos també recollia l’impuls per elaborar “normes legals per reformar el mercat elèctric”, de manera que la reducció progressiva del cost d’energies renovables es traslladi al preu de l’electricitat i es garanteixi la rendibilitat adequada i el ple desenvolupament de l’expansió d’aquestes. Concretament, van indicar que modificarien “els requisits, regles i convocatòries de les subhastes per l’assignació del règim retributiu específic a noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, establint com a criteri fonamental el cost de generació de cada tecnologia i possibilitant la participació d’entitats locals, ciutadanes o cooperatives”.

Relacionats