Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El PIB espanyol podria caure un 11,5% i el dèficit arribar al 15% aquest any, segons el BBVA

ACN Barcelona.-El PIB espanyol podria caure un 11,5% aquest any, i el dèficit públic disparar-se al 15%, segons les previsions de BBVA Research publicades aquest dimarts. Les dades són pitjors […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Barcelona.-El PIB espanyol podria caure un 11,5% aquest any, i el dèficit públic disparar-se al 15%, segons les previsions de BBVA Research publicades aquest dimarts. Les dades són pitjors que en l’últim pronòstic perquè el confinament va durar més de l’esperat, la demanda interna s’ha contret fortament i per l’impacte en el sector turístic. De fet, BBVA apunta que les llars han reduït un 25% la despesa en els primers sis mesos de l’any pels “dubtes sobre la salut, la situació laboral i la durada de les mesures de confinament i distanciament social”. Malgrat això, l’entitat diu que si la represa de l’activitat es manté, el PIB trimestral creixerà un 10% en el tercer trimestre, i el consum un 20%, fins a situar al 7% el PIB global del 2021.

BBVA diu que la caiguda del consum de les llars espanyoles es va centrar sobretot en el sector serveis, especialment en restauració, oci i turisme, mentre que va augmentar en la compra d’aliments i béns relacionats amb la salut. L’informe de BBVA Research també apunta a caigudes de la inversió i les exportacions, “severes però una mica inferiors al previst a l’inici de la crisi”, i assenyala que el consum públic, que s’ha accelerat, ha servit com a “estabilitzador”. Pel que fa a l’impacte de la crisi en el mercat laboral, l’estudi indica que les ocupacions més afectades són les que tenen una major presència de dones i de persones majors de 35 anys. A nivell sectorial, l’hostaleria, que antigament solia ser un sector “refugi en altres episodis d’incertesa, pateix considerablement les repercussions de l’epidèmia”, diu BBVA Research. L’estudi també destaca les mesures preses a la Unió Europea, que veu com “un pas important cap a una major integració fiscal a Europa”, i la iniciativa del BCE per garantir la liquiditat dels bancs. BBVA Research diu també que la provisió d’avals, juntament amb l’acció del BCE i del sector bancari “ha aconseguit impedir una major caiguda del PIB en el segon trimestre de l’any, del voltant del 4,5%”.