Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El Parlament insta el Govern a reduir un 30% les taxes i recuperar 900 MEUR de finançament a les universitats el 2020

ACN Barcelona.-El Parlament ha instat el Govern a impulsar un “pla de xoc” per a millorar el finançament de les universitats públiques pel període 2019-2022 i que recuperi per a […]

Avatar
Agències 27/06/2019

ACN Barcelona.-El Parlament ha instat el Govern a impulsar un “pla de xoc” per a millorar el finançament de les universitats públiques pel període 2019-2022 i que recuperi per a l’any vinent la xifra de finançament de 900 milions d’euros, la mateixa que hi havia fa 9 anys. La moció, presentada per PSC-Units i CatECP, ha prosperat amb 65 vots a favor i 59 abstencions de JxCat i ERC. El text busca garantir “l’estabilitat i la qualitat universitària” i demana que el 2022 s’arribi als 1.300 milions d’euros d’inversió. D’altra banda, també exigeix reduir les taxes i preus universitaris aplicats per la Generalitat des del 2011, fins a assolir el pròxim curs una reducció d’un 30% i compensar a les universitats públiques de la reducció amb més diners.

Finalment, es reclama aprovar un pla de xoc per a fer front a la renovació i actualització de les infraestructures i equipaments universitaris entre el 2020 i el 2022 amb una versió mínima de 100 milions d’euros anuals.Durant el debat, el diputat Antoni Castellà, adscrit al grup d’ERC, ha afirmat que l’executiu va plantejar una oferta als grups de 850 milions d’euros per al 2022 i ajornar per al 2024 la inversió dels 1.300 milions d’euros. Segons Castellà, les xifres plantejades pels grups en la moció no són assolibles perquè no hi ha la “capacitat”.La diputada del PSC Alicia Romero ha criticat que el Govern no hagi portat al Parlament un pressupost i que no hagi estat capaç d’aprovar-lo. “Governar és prioritzar, la resta és demagògia. Si no prioritzen la universitat, digueu-ho també als rectors”, ha afegit Romero, que creu que és convenient que des de la Generalitat es faci un “esforç” en les universitats després de les retallades que han patit durant anys. “Si no l’aproven, miraran cap a un altre costat? Si no toca un acord aquí, que el facin amb els rectors”, ha reclamat.Per la seva banda, el diputat dels comuns Lucas Ferro ha carregat contra el Govern per no comprometre’s amb la demanda: “És una oferta de mínims”, ha assegurat Ferro, que creu que la inversió exigida és “l’esforç necessari per garantir que les universitats no entren en fallida”.