Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El Parlament emplaça el Govern a avançar en l’aprovació del Pla Director sobre l’ordenació del congost de Mont-rebei

ACN Barcelona.-La Comissió de Territori del Parlament ha aprovat aquest dimecres part de la Proposta de resolució del grup de Catalunya en Comú-Podem sobre l’ordenació del congost de Mont-rebei. En […]

Avatar
Agències 04/12/2019

ACN Barcelona.-La Comissió de Territori del Parlament ha aprovat aquest dimecres part de la Proposta de resolució del grup de Catalunya en Comú-Podem sobre l’ordenació del congost de Mont-rebei. En concret, el punt que insta el Govern a aprovar un Pla Director que reculli les normes d’ús, de seguretat de l’espai, les activitats econòmiques, regulació de la navegació de l’espai, aparcament i l’accés, que s’ha aprovat per unanimitat. Per contra, ha rebutjat emplaçar l’executiu a declarar el Montsec Parc Natural. D’altra banda, la Comissió també ha donat llum verda a instar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i al Govern a destinar recursos a l’espai de ‘la Platgeta’ de Camarasa (Noguera), davant l’auge de visitants que acull sobretot durant els mesos d’estiu. En canvi, s’ha mostrat contrària a reclamar l’elaboració d’un pla d’usos que reguli aquest espai natural.

La Comissió de Territori ha instat per unanimitat el Govern a avançar en l’aprovació d’un Pla Director que reguli l’ordenació i usos del congost de Mont-rebei. En canvi, s’han rebutjat els altres dos punts de la Proposta de resolució de CATECP que emplaçaven l’executiu català a declarar el Montsec Parc Natural i habilitar-hi les partides pressupostàries necessàries, i a crear una taula estable de coordinació entre els ens afectats per Mont-rebei com és el cas dels governs de Catalunya i de l’Aragó, la Fundació Catalunya-la Pedrera, municipis afectats, diputacions i consells comarcals. Des dels grups de JxCat i Republicà han recordat que aquesta taula ja està creada i que està treballant per redactar el Pla Director per tal de compatibilitzar els usos turístics amb la preservació natural de l’entorn. Tot i això, han valorat positivament la incorporació de la Fundació Catalunya-la Pedrera –propietària de l’espai- a la taula de coordinació. A la vegada, els dos grups que integren el Govern han qüestionat la necessitat de declarar, en aquests moments, el Montsec com a Parc Natural sense que hi hagi una partida pressupostària específica al respecte, ja que aquesta declaració suposaria restar recursos a la resta de parcs naturals del país, segons han assenyalat.La Comissió insta la CHE i el Govern a destinar recursos a l’espai de ‘la Platgeta’ de CamarasaLa Comissió de Territori d’aquest dimecres també ha donat llum verda al punt de la Proposta de resolució de CATECP –transaccionat amb JxCat- que insta la CHE i el Govern a destinar recursos a l’espai de ‘la Platgeta’ de Camarasa, davant l’auge de visitants que porta registrant en els darrers anys, espacialment durant els mesos d’estiu. Altrament, ha quedat rebutjat l’altre punt PdR presentada pels comuns, per tal d’instar el Govern a impulsar una taula (amb participació de la Generalitat, la CHE, el municipi de Camarasa, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal de la Noguera) per a l’elaboració d’un pla d’usos per a l’espai. Els grups Republicà i de JxCat han votat en contra d’aquest punt ja que han defensat que la regulació de l’espai de ‘la Platgeta’ s’hauria de fer amb una ordenança municipal i no amb un pla d’usos. Continuar amb la conversió de Lleida-Alguaire cap a un model de negoci d’aeroport industrialLa Comissió també ha aprovat la Proposta de resolució de Ciutadans, amb la incorporació de les esmenes dels grups Republicà i de JxCat, que emplaça el Govern a continuar amb la conversió de l’Aeroport de Lleida-Alguaire cap a un model de negoci d’aeroport industrial. Així mateix, insta l’executiu a continuar analitzant les diferents possibilitats público-privades per a la construcció d’hangars, que possibilitin la implementació d’empreses de serveis industrials aeronàutics a l’aeroport lleidatà. Els dos punts s’han aprovat per unanimitat.