Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El MNAC presenta per primer cop a l’Estat una retrospectiva de la pintora francesa Suzanne Valadon

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) presenta per primer cop a l’estat espanyol una retrospectiva de l’artista francesa Suzanne Valadon, pseudònim rere el qual s’amagava la pintora, dibuixant i gravadora Marie-Clémentine Valadon (1865-1938). L’autora, considerada una de les més rellevants de finals del segle XIX i principis del XX a França, va practicar tots els gèneres artístics, però va destacar en el retrat, amb un interès especial pels nus femenins i les odalisques, cim de la seva producció. La mostra, organitzada amb la col·laboració del Centre Pompidou-Metz i el Musée d’art de Nantes, es podrà veure del 19 d’abril a l’1 de setembre. En total s’exposen 109 obres de diverses institucions i particulars.

L’exposició recull olis sobre tela i cartró, dibuixos i gravats, escultures en guix i bronze, així com material documental divers que permet mostrar una visió retrospectiva i contextualitzada de la trajectòria de l’artista, figura destacada del París de les avantguardes segons els responsables de la mostra.

Publicitat

Aquesta visió es complementa amb obres d’artistes coetanis francesos i catalans que Valadon va tractar, com ara Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Ramon Casas o Santiago Rusiñol. Es pretén, així, donar una “bona idea” de la riquesa de l’ambient artístic de l’època, alhora que s’intenta explicar les múltiples interaccions que es produïen en els ambients d’avantguarda, a més de la “conquesta social” de l’estatut d’artista per part d’una dona.

Valadon, autodidacta, va arribar als quinze anys a Montmartre, que emergia aleshores com a espai referencial de la modernitat artística, i es va formar veient de prop algunes de les figures més eminents del seu temps, com ara Toulouse-Lautrec o Renoir, entre molts altres, per als quals va exercir de model.

La mostra del MNAC porta per títol ‘Suzanne Valdon, una epopeia moderna’, i es tria aquest substantiu per fer referència al trànsit “extraordinari” de model a artista consagrada, amb pocs equivalents a la història de l’art segons els responsables de la iniciativa.

El catàleg incideix especialment en explicar la vinculació de Valadon amb la colònia d’artistes catalans de Montmartre a finals del segle XIX, com els esmentats Rusiñol i Casas o com Miquel Utrillo, que va ser parella de Valadon i que va assumir la paternitat del fill d’aquesta, el futur pintor Maurice Utrillo.

Actualment les obres de Valadon estan presents als museus més importants del món, com el ja citat Centre Pompidou, el Metropolitan Musem de Nova York o el Fine Arts Museum de Boston, entre d’altres.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió