Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

El guàrdia urbà que va abatre la gossa Sota diu al jutjat li va disparar perquè tenia “por” d’un segon atac

ACN Barcelona.-El guàrdia urbà que va matar una gossa a Barcelona el desembre passat ha assegurat aquest dilluns a la jutgessa que l’animal primer el va atacar mossegant-li el colze, […]

Avatar
Agències 01/07/2019

ACN Barcelona.-El guàrdia urbà que va matar una gossa a Barcelona el desembre passat ha assegurat aquest dilluns a la jutgessa que l’animal primer el va atacar mossegant-li el colze, i que en un segon intent d’atac li va disparar quan la tenia ben a prop i perquè estava “agressiva” i ell va sentir “por”. Segons un informe balístic, el tret es va produir a un metre de distància. L’agent ha declarat al jutjat com a investigat, però, segons l’acusació particular, exercida per l’amo de la gossa, s’hauria contradit amb l’atestat policial i amb la versió del seu company de patrulla que també va actuar en aquells fets.

Segons han explicat fonts jurídiques, els dos agents, que no han respost a les acusacions, han explicat que passaven en cotxe per la plaça Espanya i van veure el gos sense lligar. Els va sorprendre, tot i que està permès, i van parar perquè pensaven que podia ser d’una raça potencialment perillosa, cosa que no era així perquè s’assemblava a un labrador. Segons van saber després els agents, l’amo, un sense-sostre d’origen letó, ja havia tingut problemes anteriorment amb la policia i fins i tot havia intentat entregar l’animal a una comissaria. Per això, segons la seva versió, els hauria increpat i insultat. Un agent va baixar del vehicle per demanar-li la documentació, que l’home no duia a sobre.A partir d’aquí, l’home va seguir agressiu i això també va posar agressiu l’animal, segons els agents, que grunyia i ensenyava els ullals. De fet, en un moment determinat, la gossa va saltar sobre un dels agents, que es va protegir amb el braç i va acabar amb una mossegada al colze sense gaire importància perquè portava l’anorac. Durant la intervenció, els agents van empènyer l’amo de l’animal per apartar-se’n i van treure les porres per intentar separar-se de la gossa i agafar distància, demanant diverses vegades a l’amo que lligués l’animal. Van demanar ajuda policial per ràdio i una furgoneta perquè recollissin l’animal.Un dels agents també ha explicat que va veure com el jove s’ajupia per parlar a cau d’orella a la gossa, que acte seguit va sortir corrent cap a l’altre agent, que va tenir “por” i va disparar a un metre de distància aproximadament. En caure morta la gossa, el seu amo va llençar el monopatí que duia contra els agents.Dos testimonis que no van presenciar els fets, però sí l’acció posterior, han explicat, segons l’advocada Inés Guardiola, que l’animal va estar estès a terra prop d’una hora i que cap dels agents que van acudir en ajuda de la patrulla afectada va fer res per intentar salvar-lo o dur-lo a un veterinari que hi ha a prop. A més, han dit que els urbans tenien una actitud “hostil” i no deixaven que ningú s’apropés. Actualment no està clar on està el cos de l’animal mort.Es dona la circumstància que aquest dilluns havien de declarar també dos testimonis presencials. Ho havien de fer en condició de testimonis protegits per por a represàlies, però un recurs de la fiscalia i de la defensa ha fet que la jutgessa retirés la protecció. Per això, l’acusació particular ha renunciat a aquests dos testimonis mentre presenta un recurs perquè els tornin a protegir.La setmana passada va declarar l’amo de l’animal assegurant que l’animal en tot moment estava tranquil i no va mossegar cap agent. Segons ell, el tret policial hauria estat sense motiu.A l’exterior de la Ciutat de la Justícia s’han concentrat una quinzena d’animalistes amb pancartes que deien ‘Em sorprèn la bestialitat dels humans i la humanitat de les bèsties’, ‘Cap Sota més’ i ‘Mentre ells no tinguin veu, no deixaràs d’escoltar la meva’.