Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El Govern veu positiva la baixada de l’atur al setembre però alerta que és un “miratge” que no compensa el mal estiu

ACN Barcelona.-El Govern veu positiva la reducció de 2.400 aturats al setembre però alerta que és un “miratge” que no compensa el mal estiu que ha passat un mercat laboral […]

Avatar
Agències 02/10/2020

ACN Barcelona.-El Govern veu positiva la reducció de 2.400 aturats al setembre però alerta que és un “miratge” que no compensa el mal estiu que ha passat un mercat laboral “adormit”. “No seria realista si no expliquem que la reducció té a veure amb la mala temporada turística, i la menor contractació estacional”, ha apuntat el secretari de Treball, Josep Ginesta, en una roda de premsa. El secretari ha recordat que des de l’inici de la pandèmia s’han perdut 101.400 llocs de treball i encara hi ha 146.500 afectats per ERTO, amb un “futur incert”. Sumant, els dos valors ha conclòs que 247.900 treballadors s’han vist perjudicats per la crisi sanitària, ja que o bé han perdut la feina o la tenen ‘hibernada’ en un expedient.

Com a nota positiva ha celebrat que durant el mes de setembre continuessin les reactivacions dels ERTO i el total d’afectats hagi caigut un 13,9% en un mes. “Continuem recuperant gent al mercat de treball. Hem tret persones dels expedients. És una dada molt positiva”, ha dit. Pel que fa a les previsions de com evolucionarà l’economia, ha assegurat que “en funció de la disciplina dels catalans serem capaços de recuperar més o menys el mercat de treball”.”Anem recuperant activitat però no podem negar la major que és que des del mes de febrer hem perdut 101.000 llocs de treball i que hi ha 146.000 afectats per ERTO amb expectatives incertes”, ha explicat. En aquest sentit, ha afegit que tot i l’augment “important” de l’atur en comparació amb l’any passat “encara estem lluny dels pics d’atur registrat en altres moments”. Per exemple, el 2013 es van superar els 665.000 desocupats. El Govern constata que el mercat de treball encara està “adormit” tot i que “comença a mostrar part de dinamisme” en les contractacions del sector d’ensenyament i de recursos humans (on s’inclouen empreses de treball temporal) i en el comportament de la indústria i la construcció. Tot i això, Ginesta ha apuntat que no s’ha recuperat la contractació estacional turística perduda “en altres àmbits”.Pel que fa als afiliats, hi ha 11.106 treballadors més que a l’agost però 107.000 menys que fa un any. El secretari de Treball ha remarcat que es va “suavitzant la corba” de la pèrdua d’afiliació anual, que aquest mes se situa en un 3,2%, inferior a la dels últims mesos, amb una reducció màxima del 5,4%.Les dades també mostren que el 41,9% dels aturats fa 12 mesos o més que busquen feina o que els contractes s’han reduït un 35,1% en el que portem d’any. Una altra xifra negativa que ha compartit el secretari de Treball és l’increment de 82.900 aturats (+21%) entre febrer i agost; cosa que contrasta amb la reducció del 6,1% que es va registrar en aquest indicador durant el mateix període del 2019.Preocupació pel SEPEEl secretari de Treball també ha apuntat que la conselleria veu amb preocupació un dels punts de la pròrroga dels expedients fins al 31 de gener que estipula que les empreses han de tornar a fer una sol·licitud col·lectiva de prestacions al SEPE abans del 20 d’octubre. “Mentre tenen un paquet d’incidències a resoldre, mentre tenen dificultats d’atendre presencialment, (…) hi afegim aquesta onada de sol·licituds? Ens preocupa”, ha afirmat.Per això, ha assegurat que la Generalitat mira de pactar un protocol amb el SEPE per poder fixar “una col·laboració intensiva” entre administracions, mitjançant “un mecanisme de col·laboració perquè no torni a passar que les persones truquin i ningú els escolti”. Ginesta també ha afirmat que encara hi ha incidències en el pagament dels ERTO, amb persones que han cobrat de més o de menys o que encara no han rebut res.