Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El galerista Joan Gaspar i el fotògraf Manel Esclusa rebran el guardó honorífic a la trajectòria dels Premis GAC 2022

ACN null – Les trajectòries del galerista Joan Gaspar (a títol pòstum) i del fotògraf Manel Esclusa seran reconegudes en la quinzena edició dels Premis GAC. Tots dos rebran respectivament […]

Agències 31/03/2022

ACN null – Les trajectòries del galerista Joan Gaspar (a títol pòstum) i del fotògraf Manel Esclusa seran reconegudes en la quinzena edició dels Premis GAC. Tots dos rebran respectivament els Premis Honorífics a la Trajectòria – Fundació Banc Sabadell en el marc de la Nit del Galerisme, que enguany recupera el format presencial i se celebrà el 7 de juny al Macba. Els Premis GAC estan organitzats per Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i l’associació Art Barcelona. En l’edició anterior es va reconèixer la trajectòria d’Artur Ramon i Fina Miralles, al marge dels premis anuals de col·leccionisme, crítica, comissariat, programació en galeria, exposició en galeria, artista, etc.

La Nit del Galerisme recuperarà enguany el seu model plenament presencial, després de dos anys orientats al format online a causa de la pandèmia.

Joan Gaspar i Farreras (Barcelona, 1941 – 2020) va ser net, fill, nebot i cosí de galerista. El seu nom està estretament vinculat al galerisme de Barcelona i, d’una manera molt destacada, a les figures de Pablo Picasso i de Joan Miró, als quals va conèixer i tractar personalment.

Va créixer en un ambient intel·lectual i artístic de la Barcelona de postguerra i en una família estretament vinculada al món de l’art i el galerisme. El seu pare, Joan Gaspar i Peronella, va tenir, junt amb el seu cosí Miquel Gaspar, un paper rellevant en la creació del Museu Picasso de Barcelona, l’any 1963. L’any 1992 va obrir, amb la seva dona, Núria Ridameya, la Galeria Gaspar, que seguia la tradició de la Sala Gaspar, fundada el 1909 pel seu oncle-avi, Joan Gaspar i Xalabarder

Picasso, Miró, Antoni Clavé i Antoni Tàpies i altres moltes figures de l’art del segle XX van ser exposades a la seva galeria els anys Gaspar va estar-hi al capdavant. També va apostar per artistes aleshores emergents que posteriorment s’han consolidat en el temps, com Enrique Brinkmann, Claudi Casanovas, Igor Mitoraj, Etienne Krähenbühl o Jean-Baptiste Huynh. Joan Gaspar es va dedicar plenament a la seva galeria, al temps que també va exercir com a membre del Patronat del Museu Picasso i del comitè organitzador d’Arco.

<strong>La fotografia de Manel Esclusa</strong>

Manel Esclusa (Vic, 1952) és un reconegut fotògraf, considerat un dels creadors més representatius de la fotografia contemporània a Catalunya. Durant més de quatre dècades ha desenvolupat una obra, caracteritzada especialment per l’ús de la llum en espais foscos i marcada pel to introspectiu i reflexiu que expressen les seves imatges. L’espai urbà nocturn és un escenari habitual en el seu treball, on la foscor, les ombres i l’aigua adquireixen una presència constant.

La seva obra forma part de diferents col·leccions internacionals, tant públiques com privades, com és el cas del Museum of Fine Arts (Houston), el Birminghan Museum of Art (Alabama), el Gabinet des Estampes et Photographie de la Bibliothèque National de France, el Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Sorigué i la Fundació Vila Casas, entre d’altres.

A més de la seva carrera com a creador, Manel Esclusa desenvolupa també l’àmbit docent a l’Escola Universitària Eina, a més de realitzar diversos tallers a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

El jurat dels Premis GAC 2022 està presidit per la comissària d’art Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, l’artista Gino Rubert, el comissari Àlex Mitrani i la comissària Natalia Chocarro.